Survival Medicine

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Outdoor medicine)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Survival Medicine of Wilderness First Aid is een aparte tak binnen de Eerste Hulp. De meeste Eerste Hulp opleidingen in Nederland zijn gebaseerd op het principe dat er altijd binnen 15-30 minuten professionele hulp aanwezig is bij het slachtoffer en dat de eerstehulpverlener met eenvoudige maatregelen die tijd kan overbruggen. Er zijn echter situaties denkbaar waarbij professionele hulp meer tijd nodig heeft om het slachtoffer te bereiken of dat het niet mogelijk is om in een vroeg stadium te alarmeren.

Deze omstandigheden kunnen zich bijvoorbeeld voordoen tijdens trektochten in de vrije natuur, waar geen medische faciliteiten op korte afstand aanwezig zijn en waar communicatiemiddelen zoals mobiele telefoon en radio zich buiten bereik van het netwerk bevinden. Ook in rampsituaties waarbij de capaciteit van de hulpdiensten onvoldoende is om aan de grote vraag te voldoen of wanneer het rampgebied moeilijk bereikbaar is kan het voorkomen dat het uren tot dagen duurt voordat er professionele hulp bij de slachtoffers ter plaatse is. In die gevallen kan een eerstehulpverlener gebruik maken van aanvullende kennis uit specifieke opleidingen voor 'Wilderness First Aid.

Wereldwijd zijn er diverse opleidingsinstituten die deze cursussen aanbieden en ook in Nederland kunnen dergelijke cursussen gevolgd worden. Zie externe links.

In de genoemde bijzondere omstandigheden zal een eerstehulpverlener soms aanvullende maatregelen moeten nemen om het slachtoffer adequaat te helpen. Soms moeten bijzondere handelingen worden uitgevoerd. Het slachtoffer moet extra beschermd worden tegen de weersomstandigheden en soms is het noodzakelijk om zelf transport te regelen.

Om op deze Wiki een totaaloverzicht te geven van alle mogelijkheden wat betreft 'Survival Medicine' en Wilderness First Aid voert te ver. Om de betreffende vaardigheden en technieken goed aan te leren adviseren we een erkende cursus te volgen.

Een aantal onderwerpen willen we echter wel bespreken:

Boekentips

  • Handboek Buitensport EHBO, Harry Palsma en Christo Motz, Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, 2008. 4e druk. ISBN 978 90 352 304 7
  • Handboek Survival Medicine, Christo Motz, Uitgeverij Elmar, Rijswijk, 2006. ISBN 90 389 1678 7

Externe links