Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Ongevallen met vuurwerk

167 bytes toegevoegd, 31 dec 2018 10:17
geen bewerkingssamenvatting
* '''[[Brandwonden]]''' ontstaan wanneer het vuurwerk dicht bij het lichaam tot ontploffing komt. Door de grote hitte die vrijkomt kunnen zelfs derdegraads [[brandwonden]] ontstaan. Vaak raken de onbedekte lichaamsdelen het eerst verbrand, zoals het gelaat en de handen. Kleding kan in brand vliegen. Soms treedt er ook een [[inhalatietrauma]] op, als gevolg van inademen van vuur en rook.
* '''[[Amputatie]]''' van met name handen en armen kan optreden door de explosie, waarbij lichaamsdelen worden afgerukt en kunnen [[actief bloedverlieshevige bloedingen]] kan optreden. Daarnaast kunnen (ernstige) [[huidverwondingen]] ontstaan.
* '''[[Oogletsels]]''' treden veelvuldig op, doordat stukjes vuurwerk, as, metaal en kruit in de ogen terecht komen. Deze kunnen leiden tot ernstige schade aan het oog en zelfs blindheid. Ook kan [[verbranding van het oog]] optreden. Buskruit dat in het oog terecht komt moeten gezien worden als [[chemische brandwonden]]<ref name="RKVuurwerkOog">Rode Kruis; Eerste Hulp bij vuurwerkongevallen; Tjeerd de Faber http://www.rodekruis.nl/actueel/nieuws/eerste-hulp-bij-vuurwerkongevallen</ref>.
* '''[[Gehoorschade]]''' kan door de knal optreden. Soms is dit tijdelijk, soms is er langere tijd een piep in de oren, soms treedt zelfs doofheid op.
* '''[[Blast]]''' kan optreden als gevolg van de explosie, met name bij zwaarder vuurwerkof bij het carbid-schieten. Als gevolg van de drukverplaatsing kan ernstig inwendig letsel ontstaan. Vaak zijn hierbij de trommelvliezen aangedaan, maar ook andere holle organen kunnen ernstig beschadigd raken.* '''Exploderend vuurwerk in het gezicht''' kan behalve ernstige verminking ook door [[aangezichtsletsel]] een directe bedreiging vormen van de [[vitale functies]]. De luchtweg kan beschadigd raken, en er kan hevig bloedverlies optreden.
==Eerste Hulp bij ongevallen met vuurwerk==
====Brandwonden====
* '''Koelen:''' ''Eerst water, de rest komt later''. Het direct koelen van [[brandwonden]] met lauw stromend water (15-30C graden) gedurende 10 tot 20 minuten is essentieel om verergering van de [[brandwonden]] te voorkomen. Gebruik indien geen water voor handen is een [[brandwondenkompres]]. Koelen is tot 3 uur na het ontstaan van de brandwond nog zinvol.
* Dek de wond na het koelen (steriel ) af, bij voorkeur met een steriel niet-verklevend gaas, zoals [[Metalline]]-verband. Ook kan doorzichtig huishoudfolie worden gebruikt. Bedek de wond losjes als er blaren zijn en voorkom dat de blaren kapot gaan. Gebruik nooit brandzalf of boter op een brandwond.* Verwijder zo snel mogelijk vastzittende kleding niet, voorkom dat de huid verder beschadigd.
* Bij kleine bandenwonden of brandwonden op het gelaat of de handen, verwijs het slachtoffer naar de [[huisarts]]enpost.
* Bij grote tweede- of derdegraads brandwonden, brandwonden in het gelaat en een mogelijk [[inhalatietrauma]], waarschuw [[112]].
====Hevig bloedverlies====
* '''[[Actief Hevig bloedverlies]]''': stop [[actief bloedverlies]] door druk op de wond te geven met steriele gazen of een schone doek. Laat eventueel het slachtoffer zelf op de wond drukken. Leg een [[traumazwachtel]] of [[wonddrukverband]] aan. Bij [[actief bloedverlies|hevig bloedverlies]] bel je 1-1-2.
* Bij een hevige bloeding aan een ledemaat kan overwogen worden om een [[tourniquet]] aan te leggen, mits men bekend is met het gebruik van een [[tourniquet]].
* Laat een slachtoffer met een hevige bloeding liggen.

Navigatiemenu