Hersenvliesontsteking

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Meningitis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Hersenvliesontsteking ook bekend als nekkramp of meningitis is een ernstige ontsteking van de hersenvliezen die bij zowel kinderen als volwassenen ernstig kan verlopen en kan leiden tot invaliditeit of zelfs overlijden. Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Met name de bacteriële meningitis heeft vaak een ernstig beloop en geeft snel ernstige klachten.

Symptomen

Algemene symptomen van een hersenvliesontsteking zijn soms aspecifiek en worden laat herkend. Er kan sufheid en hoofdpijn zijn. Soms is er pijn in de nek, die overgaat in de zogenaamde 'nekkramp' of nekstijfheid, waarbij het slachtoffer de kin niet meer op de borst kan leggen. Soms is er sprake van overgevoeligheid voor licht (fotofobie). Het slachtoffer kan suf en afwezig zijn, soms is er onrust. Het slachtoffer heeft vaak (hoge) koorts en soms zijn er koude rillingen. Er kunnen kleine huidbloedingen optreden (petechiën), als een teken van een bloedvergiftiging (sepis) door verspreiding van de bacterie in het bloed. Hierbij kunnen er tekenen van shock zijn, waarbij het slachtoffer zowel een warme en vaak droge huid, als een koude klamme huid kan hebben.

  • Bij baby's zijn de symptomen van een hersenvliesontsteking vaak subtiel en aspecifiek, ze drinken slecht, huilen en kreunen veel, huilen hard bij het verluieren, zijn bleek. Soms is er koorts. In latere stadia kunnen kleine onderhuidse bloedinkjes (petechiën) in de huid gezien worden. Deze huidbloedingen zijn kleine rode of paarse vlekjes die niet wegdrukbaar zijn.
  • Bij kinderen hebben vaker symptomen van een bloedvergiftiging (sepsis of meningococcensepsis). Er is hoge koorts, koude rillingen en soms worden koortsstuipen gezien. Ze zien bleek en ziek. Er kan pijn in de nek en het hoofd zijn en soms worden kleine onderhuidse bloedingen gezien. Deze huidbloedingen (petechiën) zijn kleine rode of paarse vlekjes die niet wegdrukbaar zijn.
  • Bij volwassenen is er hoge koorts, fors ziek zijn, hoofdpijn en pijn in de nek, nekstijfheid, sufheid, overgevoeligheid voor licht. De huidbloedingen (petechiën) worden vaak pas laat gezien.

Eerste Hulp

De Eerste Hulp bij meningitis bestaat uit:

  • Het waarschuwen van 112.
  • Stoornissen in de vitale functies behandelen.
  • Bij bewusteloosheid de stabiele zijligging uitvoeren, zorg voor een vrije luchtweg.
  • Blijft de vitale functies controleren.