Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Kneuzing

601 bytes toegevoegd, 6 dec 2012 17:08
geen bewerkingssamenvatting
Een '''kneuzing''' (medische term{{LinkBox1| |LinkCategorie= Algemeen|LinktitleOK= Kneuzing en verstuiking|LinkOK= http: '''contusie''') is een beschadiging van de onder de huid gelegen weefsels en organen, waarbij de huid intact gebleven is, er zijn dus geen [[huidverwondingen]]. Een kneuzing ontstaat na een stomp inwerkende kracht op het lichaam, waarbij de huid en het onderliggende weefsel wordt samengedrukt op een onderliggend stuk bot. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen door dat de kleine haarvaatjes in de huid beschadigd raken//www. Dit geeft een [[bloeduitstorting]] ([[hematoom]])ehbo. Op de plaats van de nl/tips/kneuzing ontstaat ook een [[onsteking]]sreactie.-verstuiking/|LinktitleRK= |LinkRK= }}
 Een '''kneuzing''' (medische term: '''contusie''') is een beschadiging van de onder de huid gelegen weefsels en organen, waarbij de huid intact gebleven is, er zijn dus niet altijd [[huidverwondingen]]. Een kneuzing ontstaat na een direct inwerkende kracht op het lichaam, waarbij de huid en het onderliggende weefsel wordt samengedrukt op een onderliggend stuk bot. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen door dat de kleine haarvaatjes in de huid beschadigd raken. Dit geeft een [[bloeduitstorting]] ([[hematoom]]). Op de plaats van de kneuzing ontstaat ook een [[onsteking]]sreactie. Het duurt meestal 3-5 weken voordat een kneuzing genezen is en de bloeduitstorting geheel verdwenen is. Bij grote inwerkende kracht kunnen ook botbreuken optreden of de inwendige organen beschadigd raken. Bij een botbreuk is vaak ook een gekneusd gebied aanwezig. Ook rondom wonden kan een gekneusd gebied aanwezig zijn, als bijvoorbeeld een wond aan de knie door een val op de knie.
Kneuzingen treden met name op aan de armen en benen, bijvoorbeeld door stoten of vallen. Kneuzingen van [[organen]] en [[hersenen]] treden vaker op na (ernstige) ongevallen en kunnen bij veel bloedverlies leiden tot [[shock]].
Kneuzing en [[verstuiking]] worden vaak met elkaar verward. Bij een eenvoudige kneuzingis er alleen letsel van de weke delen, maar zijn de banden en botten in principe intact. Bij een [[verstuiking]] is er ook (een kleine) beschadiging van de banden die de gewrichten bijeen houden.
====Symptomen en klachten====

Navigatiemenu