Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Gebroken onderbeen

150 bytes toegevoegd, 28 jan 2012 23:11
geen bewerkingssamenvatting
Bij een Een '''gebroken onderbeen''' of '''crurisfractuur''' zijn zowel het scheenbeen (tibia) als het kuitbeen (fibula) gebroken. Daarnaast kan er sprake zijn van een breuk van het scheenbeen ('''tibiafractuur''') of van het kuitbeen ('''fibulafractuur''').
Soms worden breuken van het onderbeen samen gezien met breuken van de enkel of letsels aan de knie. Bij een gebroken onderbeen wordt met enige regelmaat ook een [[open botbreuk]] gezien, wees hier op bedacht bij de aanwezigheid van wonden rondom de breuk!
* Stel het slachtoffer gerust
* Controleer of er sprake is van een [[open botbreuk]]
* [[Immobilisatie Stabilisatie van botbreukeneen botbreuk|Immobiliseer]] het been met een [[dekenrol]] of [[Spalken|spalk]]
* Kijk naar de kleur van voet en tenen en beoordeel of deze normaal is, test de [[capillary refill]]
** Indien [[capillary refill]] ernstig vertraagd is en de voet en tenen wit en koud zijn is dit een reden voor snelle verwijzing naar het ziekenhuis!
* Waarschuw een [[ambulance]]
* Ben altijd bedacht op het ontstaan van een [[logesyndroom]]
====Aandachtspunten====
Voor een onderbeensfractuur is veel kracht nodig. Houdt er rekening mee dat er andere letsels kunnen zijn in het kader van een [[hoogenergetisch trauma]]. Bij een onderbeensbreuk kan ook een [[logesyndroom]] ontstaan.
[[Categorie:Bewegingsapparaat]]

Navigatiemenu