Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Evenementenhulp:Organiseren

358 bytes toegevoegd, 27 jan 2014 16:53
Wat moet er voorafgaand aan een inzet geregeld worden?
Iedere week vinden in Nederland honderden grotere en kleinere evenementen plaats, waarbij soms duizenden bezoekers en deelnemers aanwezig zijn. Wanneer zoveel mensen bij elkaar komen is de kans groter dat er wat gebeurt, zoals een onwelwording of een ongeval. Zeker bij risicovolle evenementen, zoals sportwedstrijden, autoraces en dancefeesten neemt de kans op de behoefte aan medische zorg fors toe. De [[GHOR]] stelt aan de hand van de [[Handreiking EvenementenPublieksevenementen]] een vergunning op waar in het aantal vereiste hulpverleners wordt beschreven. Dit kunnen eerstehulpverleners zijn, verpleegkundigen of artsen of een [[ambulance]]-team.
Wanneer een organisatie geen eigen eerstehulpverleners heeft, kunnen ze deze inhuren. Dit kan bij een daar op toe gespitst bedrijf of een lokale [[Evenementenhulp:EHBOVereniging|EHBO Vereniging]]. Afhankelijk wat voor u van toepassing is kunt u bijvoorbeeld door een bedrijf verhuurt worden aan de organisator. Via een vereniging draait het meestal om vrijwilige inzet. Een EHBO-vereniging ontvangt hiervoor een vergoeding van de organisator en zij kan met deze inkomsten nieuwe lesmaterialen aanschaffen.
Een aantal punten kan bijdragen aan een goede voorbereiding van de inzet:
* '''Aantal hulpverleners''': het aantal in te zetten hulpverleners is sterk afhankelijk van het evenement en de eisen die door de [[GHOR]] aan het evenement gesteld worden. In de [[Handreiking EvenementenPublieksevenementen]] wordt gebruik gemaakt van een formule om het aantal benodigde eerstehulpverleners en verdere medische diensten te berekenen. Soms worden door de vereniging in overleg met de organisator meer hulpverleners ingezet dan vereist, bijvoorbeeld om dat het terrein erg groot is, of omdat er veel incidenten verwacht worden.
* '''Voorzieningen ter plaatse''': sommige evenementen vinden plaats op een terrein waar alle voorzieningen, zoals stromend water en elektriciteit beschikbaar zijn. Andere juist op locaties waar niets aanwezig is. Het is essentieel om vooraf goed te inventariseren welke mogelijkheden er zijn op het evenemententerrein en te bekijken welke extra middelen door de vereniging of organisator moeten worden geregeld.
** Is er een behandelruimte? Denk aan een kleedkamer of kantoorruimte die als post kan worden ingericht. Plaatst de organisator een tent?
* '''Contactpersonen tijdens het evenement''': wie is er voorafgaand en tijdens het evenement bereikbaar voor vragen vanuit de hulpverleners? Hoe is die persoon tijdens het evenement te bereiken?
* '''Communicatie tijdens het evenement:''' Hoe communiceren de eerstehulpverleners met de organisatie in het geval van een onwelmelding? Per telefoon of portofoon? Wie neemt er contact op met de Meldkamer Ambulancezorg ([[112]])?
 
Aanvulling: Denk naast hulpverlening ook aan het mogelijk verantwoordelijk stellen (van de hulpverlener of de organisatie) als na een incident blijkt dat niet aan alle wet- en regelgeving is voldaan. Het goed vastleggen van afspraken en verantwoordelijkheden (eventueel aanvullend verzekeren) kan achteraf van groot belang blijken te zijn.
====Het maken van een draaiboek====
4
bewerkingen

Navigatiemenu