Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Eerste Hulp aan Ouderen

3.512 bytes toegevoegd, 29 jan 2012 21:50
geen bewerkingssamenvatting
* Blijf met het slachtoffer praten, praat over thuis, familie en over vroeger om de tijd op te vullen.
* Bescherm het slachtoffer tegen afkoeling.
 
==Ziektebeelden bij ouderen==
====Angina pectoris en hartinfarct====
Bij ouderen kunnen de klachten van [[angina pectoris]] en [[hartinfarct]] minder uitgesproken zijn. Het klassieke beeld van drukkende pijn midden op de borst met uitstraling naar de linker arm is lang niet altijd aanwezig. Soms is er slechts wat druk in de arm of in de kaken en staat de [[benauwdheid]] vooral op de voorgrond. Zeker wanneer een oudere bekend is met hartklachten dient men bij plotselinge benauwdheidsklachten alert te zijn op een mogelijke oorzaak in het hart. Er wordt laagdrempelig [[professionele hulp]] ingeschakeld.
 
====Suikerziekte====
Bij ouderen komt in toenemende mate [[suikerziekte]] of [[diabetes mellitus]] voor. Soms zijn de klachten bij een [[hypoglycaemie]] bij ouderen minder uitgesproken en voelen de ouderen de verschijnselen zelf niet of niet goed aan. Hierdoor kunnen zij in een diepe hypo terecht komen zonder hier zelf op te kunnen anticiperen.
 
====Subduraal hematoom====
Het [[subduraal hematoom]] komt bij ouderen vaker voor dan bij jongeren. Dit komt door veranderingen in het brein en verhoogde rek aan de bloedvaten in de hersenen. Slechts een klein trauma is al genoeg om de vaatjes te doen scheuren. De klachten ontstaan meestal in de loop van enkele dagen tot weken en bestaan uit veranderd humeur, hoofdpijn en bewustzijnsstoornissen. Zeker wanneer men [[bloedverdunners]] gebruikt dient men bij een klap tegen het hoofd of het stoten van het hoofd alert te zijn op de mogelijke aanwezigheid van een [[subduraal hematoom]].
 
====Oververhitting en onderkoeling====
Ouderen zijn gevoeliger voor temperatuurswisselingen doordat het oudere lichaam minder in staat is om zich aan te passen aan veranderende temperatuur. De oudere merkt het minder snel als de temperatuur stijgt of daalt, waardoor deze [[oververhitting|oververhit]] of [[onderkoeling|onderkoeld]] kan raken. Ouderen raken vaak na een val onderkoeld omdat ze lang op hulp moeten wachten als ze niet meer zelf in staat zijn om hulp in te roepen.
 
Daarnaast zijn ouderen met name bij hogere omgevingstemperaturen en [[koorts]] gevoeliger voor [[uitdroging]] ([[dehydratie]]), omdat zij door het ouder worden van de huid meer vocht verliezen en de dorstprikkel afneemt. Ze drinken doorgaans te weinig waardoor ze netto meer vocht verliezen dan ze innemen. Voor ouderen kan [[uitdroging]] levensbedreigend zijn.
 
====Shock====
Ouderen hebben minder fysiologische compensatiemechanismen (of reserves) om de gevolgen van [[actief bloedverlies]] te compenseren. Het hart heeft maar beperkte mogelijkheden om sneller te gaan kloppen en zodoende de bloeddruk op peil te houden. Daarnaast is er vaak sprake van slechte vaten als gevolg van [[aderverkalking]], waardoor de doorbloeding van de [[weefsels]] vaak al marginaal is. Zo treedt er sneller [[zuurstoftekort]] op.
 
====Huidverwondingen====
De huid wordt bij het ouder worden dunner en raakt sneller beschadigd. Wondjes zijn vaak groter en bloeden sneller omdat ouderen vaak [[bloedverdunners]] gebruiken. Dat maakt ook dat het bloeden soms lastiger te stoppen is. [[Huidverwondingen]] kunnen soms behoorlijke ontvellingen zijn, waarbij het bovenste laagje als het ware los ligt. Bij het behandelen van [[huidverwondingen]] dient men rekening te houden met de kwetsbaarheid van de huid. Gebruik liever geen [[kleefpleister]] rechtstreeks op de huid en gebruik bij voorkeur niet-verklevende gazen op de wond, zodat de huid bij het verwijderen van de gazen niet kapot getrokken wordt.
 
[[Categorie:Eerste Hulp aan Ouderen]][[Categorie:Incompleet]]

Navigatiemenu