Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Disability

1.065 bytes toegevoegd, 28 feb 2012 17:58
geen bewerkingssamenvatting
|mainauthor= [[Pim]]
|supervisor= [[Pim]]
|coauthor= [[]]
|controller=
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
}}
 In de '''Disability ''' wordt het bewustzijn en de neurologische toestand van het slachtoffer beoordeeld, en de wervelkolom gestabiliseerd.  
===Anatomie===
Het neurologisch stelsel bestaat uit de [[hersenen]], het [[ruggenmerg]] en de [[zenuwen]]. Zij zorgen voor de aansturing van de spieren en andere orgaansystemen in het lichaam.
 
Lees ook: [[zenuwstelsel]].
===Normale functie===
====Niet-traumatisch====
Stoornissen in het bewustzijn kunnen ook optreden door 'spontaan' optredende ziektebeelden in de hersenen. Denk aan een [[beroerte]] ([[CVATIA|CVA/of TIA]]) of een [[subarachnoïdale bloeding]] (SAB). Het bewustzijn kan gestoord raken, en vaak is er uitval van ledematen en andere lichaamsfuncties.
[[Medicatie]], [[vergiftigingen]], [[suikerziekte]], [[epilepsie]], [[warmte- en koude letselskoudeletsels]], en andere stoornissen in de [[vitale functies]] kunnen leiden tot stoornissen in Disability.
Ook een onschuldige aandoening als [[flauwte]] kan door een tijdelijke onderbreking van de bloedtoevoer tot kortdurende bewusteloosheid leiden.
 
Daarnaast kan overmatig gebruik van [[alcohol en drugs]] leiden tot veranderingen in waarneming en bewustzijn en [[bewusteloosheid]].
===Herkennen van stoornissen in Disability===
Allereerst kan het [[bewustzijn]] gestoord zijn. Dat kan volledige [[bewusteloosheid]] zijn, waarbij het slachtoffer niet reageert op aanspreken, schudden of zelfs niet op pijnprikkels, maar ook een verminderd bewustzijn waarbij het slachtoffer pas de ogen opent als hij geknepen wordt, suf is, onsamenhangend spreekt of kreunt of steeds weer wegvalt.
Daarnaast kunnen er tekenen zijn van problemen in de hersenen, als gevolg van een [[CVATIABeroerte|CVA/TIA]] of een [[hersenbloeding|bloeding in de hersenen]]. Behalve bewustzijnsstoornissen kan er dan ook uitval zijn van functies van de ledematen ([[verlamming]]), een verschil in pupilgrootte ([[anisocorie]]), verlies van [[hersenvocht]] uit de neus of oren, of een veranderde spraak.
Als gevolg van zuurstoftekort in de hersenen kunnen er stoornissen optreden in de functies van de spieren en ledematen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een slachtoffer met een [[CVATIABeroerte|CVA/TIA]] plotseling zijn rechter lichaamshelft niet meer kan gebruiken, of dat het gevoel in die lichaamshelft veranderd is. Soms is ook de spraak gestoord, is er een afhangende mondhoek of begrijpt het slachtoffer niet wat er tegen hem gezegd wordt. Acuut optredende hoofdpijn met misselijkheid en braken kan veroorzaakt worden door een [[subarachnoïdale bloeding]].
Ook kunnen stoornissen in het [[bewustzijn]] optreden als gevolg van een andere stoornis in het lichaam waardoor zuurstoftekort optreedt, zoals [[flauwte]], [[shock]] of bij [[verstikking]]. Ook na een ongeval kan er uitval optreden als gevolg van een [[dwarslaesie]], waarbij het [[ruggenmerg]] is doorgesneden. Hierdoor is er vaan symmetrische uitval, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld beide benen niet meer gebruikt kunnen worden. Soms is er dan ook sprake van urineverlies, een blijvende erectie [[priapisme]] of [[neurogene shock]].
* Probeer na te gaan wat de oorzaak is van de verandering in het bewustzijn en behandel die indien mogelijk.
===Aandoeningen===VerwijzingenWelke aandoeningen?* [[Wervelletsel]]* [[Dwarslaesie]]* [[Hoofd- en hersenletsel]]
===Samenvatting===
Overzicht
Terug naar [[Circulation and bleeding control]]. Verder naar [[Exposure and secondary survey]].
==Bronvermeldingen==
Op deze pagina wordt onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref name="atls">ATLS: Advanced Trauma Life Support Program for Doctors, 8th Edition, American College of Surgeons (American College of Surgeons, Chicago, 2008) ISBN 978-1-880696-31-6</ref><ref name="acutegnk">Acute Geneeskunde, zesde druk, Thijs et al. (Elsevier 2005) ISBN 90-352-2754-9</ref><ref name="medicals">Acute Medical Emergencies, The Practical Approach, Second Edition, Advanced Life Support Group (Wiley-Blackwell 2010) ISBN 978-0-7279-1854-3</ref><ref name=phtls>De Nederlandse Uitgave van Prehospital Trauma Life Support, NAEMT, Tweede druk (Elsevier Gezondheidszorg 2007) ISBN 978-0-323-03331-2</ref><ref>Blokboek Vaardigheden Acute Geneeskunde, Editie 2011-2012 (UMCN VAG)</ref><ref>SIGMA HANDBOEK, Daan Weerheijm</ref>
[[Wervelletsel:Wervelletsel|wervelletsel]] [[Wervelletsel:Dwarslaesie|dwarslaesie]] [[Hersenletsel:Hersenletsel|hersenletsel]]<references />
[[Categorie:ABCDE]]

Navigatiemenu