Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Danger

1.119 bytes toegevoegd, 28 feb 2012 17:56
geen bewerkingssamenvatting
|mainauthor= [[Pim]]
|supervisor= [[Pim]]
|coauthor= [[]]
|controller=
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Gevorderd]]
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
}}
Bij de benadering van een slachtoffer zijn een aantal zaken belangrijk. Allereerst natuurlijk om als hulpverlener rustig te blijven, niet in paniek te raken en op een gestructureerde manier Eerste Hulp te verlenen. De onderdelen DRS oftewel [[#Danger|Danger]] ('''gevaar'''), Response (reactie) en Shout for Help (roep om hulp) vormen de eerste basis voor de start van de hulpverlening. Men gaat na of er een direct gevaar is voor hulpverlener, omstanders en slachtoffers en neemt zonodig dat gevaar weg. Daarna wordt gekeken of het slachtoffer aanspreekbaar is, of niet reageert op aanspreken en voorzichtig schudden. Hulpverlenen doe je bij voorkeur nooit alleen, dus wordt in een vroeg stadium een omstander of collega hulpverlener gevraagd om je te assisteren.
De eerste stap bij het verlenen van Eerste Hulp -waar dan ook- '''Danger''' is het zorgen voor een veilige werkomgeving voor belangrijk onderdeel van de hulpverlener[[ABCDE-methodiek]] waaraan men niet achteloos voorbij hoort te gaan. Je beschermd je zelf tegen overdraagbare aandoeningen, draagt Bij de [[Veiligheid en hygiëneBenadering in de Eerste Hulp|handschoenenbenadering]] en zorgt voor van een veilige situatie voor jezelf, omstanders en het slachtofferzijn een aantal zaken belangrijk. Een gewonde Allereerst natuurlijk om als hulpverlener is rustig te blijven, niet in staat goed hulp paniek te raken en op een gestructureerde manier Eerste Hulp te verlenen aan het slachtoffer . De onderdelen DRS oftewel [[#Danger|Danger]] ('''gevaar'''), Response (reactie) en Shout for Help (roep om hulp) vormen de gevolgen eerste basis voor beiden kunnen groot zijn. Ook dienen extra slachtoffers te worden voorkomen, door omstanders een veilige plek te wijzen. Alvorens men de start met van de hulpverlening dient de hulpverlener . Men gaat na of er van overtuigd te zijn dat de situatie veilig een direct gevaar isvoor hulpverlener, of dient hij eerst te zorgen voor een veilige situatie door het omstanders en slachtoffers en neemt zonodig dat gevaar weg te nemen, . Daarna wordt gekeken of indien de situatie het toelaat het slachtoffer aanspreekbaar is, of niet reageert op aanspreken en voorzichtig schudden. Hulpverlenen doe je bij voorkeur nooit alleen, dus wordt in een vroeg stadium een omstander of collega hulpverlener gevraagd om je te verplaatsen naar een veilige omgevingassisteren.
Het beoordelen De eerste stap bij het verlenen van de situatie op veiligheid Eerste Hulp -waar dan ook- is niet iets dat je in 1 dag leert. Het vergt training, gewaarwording en praktijkervaring. Alle zintuigen zijn nodig om het zorgen voor een [[Zorgen voor een situatie te beoordelenveilige werkomgeving|veilige werkomgeving]] voor de hulpverlener. Neem tijd om de situatie te overzienJe beschermt je zelf tegen besmettelijke aandoeningen, te kijken of er factoren zijn die een gevaar kunnen opleveren en of je mogelijk al een snelle indruk kan krijgen van het draagt [[OngevalsmechanismeVeiligheid en hygiëne|ongevalsmechanismehandschoenen]]. Ook het gehoor en de neus spelen zorgt voor een belangrijke rolveilige situatie voor jezelf, denk omstanders en het slachtoffer. Een gewonde hulpverlener is niet in staat goed hulp te verlenen aan het weglekken van gas dat men zowel kan horen als ruikenslachtoffer en de gevolgen voor beiden kunnen groot zijn. Vreemde geuren kunnen Ook dienen extra slachtoffers te worden voorkomen, door omstanders een aanwijzing veilige plek te wijzen. Alvorens men start met de hulpverlening dient de hulpverlener er van overtuigd te zijn dat er wat mis de situatie veilig is. Niets ruiken wil overigens niet zeggen dat er geen giftig gas aanwezig kan zijn (denk aan [[koolstofmonoxide]]. Ook , of dient hij eerst te zorgen voor een veilige situatie door het gevaar weg te nemen, of indien de huid en situatie het gevoel kunnen helpen bij toelaat het beoordelen, denk aan temperatuur, vochtigheid en [[Elektriciteitsletsel|elektriciteit]]slachtoffer te verplaatsen naar een veilige omgeving.
Het beoordelen van de situatie op veiligheid is niet iets dat je in één dag leert. Het vergt training, gewaarwording en praktijkervaring. Alle zintuigen zijn nodig om een situatie te beoordelen. Neem tijd om de situatie te overzien, te kijken of er factoren zijn die een gevaar kunnen opleveren en of je mogelijk al een snelle indruk kan krijgen van het [[ongevalsmechanisme]]. Ook het gehoor en de neus spelen een belangrijke rol, denk aan het weglekken van gas dat men (vaak, maar niet altijd) kan horen en ruiken. Vreemde geuren kunnen een aanwijzing zijn dat er wat mis is. Niets ruiken wil overigens niet zeggen dat er geen giftig gas aanwezig kan zijn (denk aan [[koolstofmonoxide]]). Ook de huid en het gevoel kunnen helpen bij het beoordelen, denk aan temperatuur, vochtigheid en [[Elektriciteitsletsel|elektriciteit]]. Behalve omgevingsfactoren kan ook het slachtoffer zelf een bron van gevaar zijn voor de hulpverlener. Sommige ziektebeelden geven agressie en bijvoorbeeld bij gebruik van [[druggebruikalcohol en drugs]] kan het slachtoffer onverwacht (agressief) reageren. Daarnaast kan het slachtoffer een [[Veiligheid en hygiëne|besmettelijke ziekte]] hebbenbij zich dragen, die bijvoorbeeld via het bloed of ander lichaamsvocht overdraagbaar is. Draag bij voorkeur altijd [[Veiligheid en hygiëne|handschoenen ]] en probeer aanraking van het bloed te vermijden.
Ook omstanders kunnen onverwacht reageren op de hulpverlener en zelfs verbaal of fysiek geweldadig worden richting de hulpverlener. In dat geval kiest de hulpverlener voor zijn eigen veiligheid en trekt hij zich terug totdat beveiliging of politie voor een veilige situatie hebben gezorgd.
! Airbags
|-
| Let op: indien de [[airbags ]] bij een ongeval niet afgegaan zijn, bestaat het risico dat deze na het ongevalalsnog open gaan. Houd hier bij de benadering van het slachtoffer in de auto en met name bij debestuurder en zijn bijrijder rekening mee. Kom nooit tussen het slachtoffer en het stuur of tussenslachtoffer en het dashboard in. Wacht tot de brandweer de airbags heeft uitgeschakeld. Eventueel kanmen via het achterportier de auto in mits er geen brandgevaar of andere gevaren zijn. Je kunt daneventueel de nek stabiliseren vanaf de achterbank. Indien de airbag opengaat terwijl de hulpverlenerzich tussen stuur en slachtoffer bevindt is er een groot risico dat de hulpverlener ernstig gewond raakt.
Indien de airbags bij een auto ongeval zijn uitgegaan betekent dat dat er grote kracht is vrijgekomen en dat men op grond van het [[ongevalsmechanisme]] ernstige letsels kan verwachten.
===Er is gevaar, wat dan?===
Er zijn grofweg drie mogelijkheden indien er een gevaarlijke situatie is:
# Het slachtoffer ligt op een gevaarlijke plaats en de hulpverlener kan hem (middels de [[Noodvervoersgreep van Rautek|Rautek Manoeuvre]]) naar een veilige plaats brengen, zonder zelf in gevaar te komen.
# De hulpverlener kan zelf (of met hulp van omstanders) het gevaar afwenden en de gevaarlijke situatie beeindigen, zonder daarbij zelf in gevaar te zijn.
# Het is niet mogelijk om de gevaarlijke situatie weg te nemen of het slachtoffer te verplaatsen zonder zelf in gevaar te komen. Er is professionele hulp nodig om een veilige situatie te creëren.
Lees ook: de [[Noodvervoersgreep van Rautek]].
 
Terug naar [[Inleiding in de ABCDE methode]]. Verder naar [[Response]].
 
 
 
==Bronvermeldingen==
Op deze pagina wordt onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref name="atls">ATLS: Advanced Trauma Life Support Program for Doctors, 8th Edition, American College of Surgeons (American College of Surgeons, Chicago, 2008) ISBN 978-1-880696-31-6</ref><ref name="acutegnk">Acute Geneeskunde, zesde druk, Thijs et al. (Elsevier 2005) ISBN 90-352-2754-9</ref><ref name="medicals">Acute Medical Emergencies, The Practical Approach, Second Edition, Advanced Life Support Group (Wiley-Blackwell 2010) ISBN 978-0-7279-1854-3</ref><ref name=phtls>De Nederlandse Uitgave van Prehospital Trauma Life Support, NAEMT, Tweede druk (Elsevier Gezondheidszorg 2007) ISBN 978-0-323-03331-2</ref><ref>Blokboek Vaardigheden Acute Geneeskunde, Editie 2011-2012 (UMCN VAG)</ref><ref>SIGMA HANDBOEK, Daan Weerheijm</ref>
 
<references />
[[Categorie:ABCDE]][[Categorie:Basiskennis Eerste Hulp]]

Navigatiemenu