Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Astma

490 bytes toegevoegd, 5 jun 2012 13:46
k
Handelen
'''Astma''' is een ziekte van de kleinere [[luchtwegen]] in de [[longen]] die met name op de kinderleeftijd veel voorkomt. Onder schoolkinderen heeft ruim 1 op de 10 kinderen astma, na de pubertijd nemen de klachten echter vaak af en komt ook astma steeds minder voor, al wordt het nog wel op de volwassen leeftijd gezien.
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, onder andere veroorzaakt door allergische prikkels van buitenaf. Deze prikkels kunnen onder andere bestaan uit veel voorkomende stoffen zoals huisstofmijt, haren van honden of katten, pollen van grassen of bomen, etc. Daarnaast kan een astma aanval worden uitgelokt door sigarettenrook, parfums, door koude lucht of als gevolg van lichamelijke inspanning.
In het algemeen komt astma in Astma is een chronische ontsteking van de vorm luchtwegen, onder andere veroorzaakt door allergische prikkels van buitenaf. Deze prikkels kunnen onder andere bestaan uit veel voorkomende stoffen zoals huisstofmijt, haren van aanvallen voorhonden of katten, pollen van grassen of bomen, etc. Daarnaast kan een astma aanval worden uitgelokt door sigarettenrook, de zogenaamde parfums, door koude lucht, verfdampen of als gevolg van lichamelijke inspanning. Bij een 'astma-aanval', waarbij nemen de benauwdheidsklachten plotseling fors toenementoe. En heeft het slachtoffer last vab benauwdheid, kortademigheid, soms een piepende ademhaling of een strak gevoel op de borst. Tussen de aanvallen door kan de patiënt klachten vrij zijn, maar soms blijft er een milde benauwdheid, hoestklachten of een verminderde inspanningstolerantie bestaan.
De precieze oorzaak van astma is niet bekend. Wel is duidelijk hoe een astma-aanval ontstaat. Als gevolg van blootstelling aan een allergene prikkel, zoals huisstofmijt, treedt een [[ontsteking]]sreactie op in het slijmvlies en de rondom liggende weefsels van de kleinere [[bronchiolen]] (de kleinere vertakkingen van de luchtwegen). Hierdoor treedt zwelling op van de slijmvliezen, de gladde spiercellen in de wand van de bronchiën trekken samen ([[bronchoconstrictie]]) en de aanmaak van slijm neemt toe. Hierdoor wordt de doorgankelijkheid van de bronchiën verminderd. Hierdoor ontstaan hoest- en benauwdheidsklachten.
===Symptomen en klachten===
Een onbehandelde astma geeft afwisselend klachten, er is een constante [[ontsteking]] van het weefsel wat met name (nachtelijke) hoestklachten geeft, zo nu en dan met toename van de [[benauwdheid]]. Soms treedt er als gevolg van blootstelling aan een allergeen een astma-aanval op, waarbij de [[benauwdheid]] plotseling toeneemt, het slachtoffer gaat hoesten en er is vaak een piepende uitademing hoorbaar. De piepende ademhaling is alleen hoorbaar bij uitademing, dit is dus géén [[stridor]]. Er is vaak sprake van [[kortademigheid]] met een wat strak gevoel om de borst. * Benauwdheid of kortademigheid* Piepende ademhaling* Strak gevoel om de borst, dicht geknepen gevoel in de keel* Hoesten, slijm opgeven
====Status astmaticus====
[[Ventolin]] kan als tijdelijke bijwerkingen lichte hoofdpijn en hartkloppingen hebben. Deze zijn in principe onschuldig en gaan na enige tijd weer over.
De eerste hulp bij een slachtoffer met een astma aanval bestaat uit het geruststellen van het slachtoffer, knellende kleding rond de hals losmaken, het slachtoffer laten zitten in een houding die hijzelf het prettigste vindt (vaak is dat een [[halfzittende houding]] of aan tafel zittend in een iets voorover gebogen houding, de zogenaamde [[schrijfhouding]]) en het slachtoffer eventueel zelf zijn medicijnen laten innemen. Je kan het slachtoffer ook helpen bij het innemen van zijn medicijnen, zolang hij nog bij bewustzijn is. Zorg voor professionle professionele hulp als de astma-aanval aanhoudt, de medicijnen niet werken, het slachtoffer buiten bewustzijn is of nog niet eerder een aanval heeft gehad.
Bij een status astmaticus wordt het slachtoffer in een [[halfzittende houding]] gezet en wordt zo snel mogelijk 112 gewaarschuwd. Indien er stoornissen in de [[vitale functies]] optreden dan worden die behandeld. Men kan trachten het slachtoffer zijn medicijnen te laten innemen, maar vaak lukt dat niet of nauwelijks.
| Denk er aan dat [[benauwdheid]] in de volwassen leeftijd meerdere oorzaken kan hebben, ook al is het slachtoffer bekend met astma! Denk ook aan: [[allergische reactie]], [[hartinfarct]], [[klaplong]], [[hyperventilatie]], [[luchtwegbelemmering]].
|}
 
==Bronvermeldingen==
Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref name="medicals">Acute Medical Emergencies, The Practical Approach, Second Edition, Advanced Life Support Group (Wiley-Blackwell 2010) ISBN 978-0-7279-1854-3</ref>
 
<references />
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Breathing]][[Categorie:Eerste Hulp aan Kinderen]][[Categorie:Kinderziekten]]
58
bewerkingen

Navigatiemenu