Allergische reactie: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
Regel 21: Regel 21:
 
Wanneer er echter uitgebreide lichamelijke klachten ontstaan, is er spraken van een [[ernstige allergische reactie]] of [[anafylaxie]], die wanneer niet snel wordt ingegrepen tot de dood kan leiden. Een ernstige allergische reactie kan lokaal beginnen en zich later uitbreiden.
 
Wanneer er echter uitgebreide lichamelijke klachten ontstaan, is er spraken van een [[ernstige allergische reactie]] of [[anafylaxie]], die wanneer niet snel wordt ingegrepen tot de dood kan leiden. Een ernstige allergische reactie kan lokaal beginnen en zich later uitbreiden.
  
====Klachten en symptomen====
+
Een bekende allergie is [[hooikoorts]], die met name klachten geeft van de ogen, neus en keel. Hooikoorts is zeer hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Andere bekende allergenen zijn, bijen- en wespensteken, pinda's en noten, rubber (latex), schaaldieren enzovoorts.
  
 +
Enige roodheid, zwelling en pijn na bijvoorbeeld een [[bijensteek|bijen of wespensteek]] hoeft overigens niet direct te betekenen dat het slachtoffer allergisch is. Immers, het gif in de huid wekt een ontstekingsreactie op. Men moet alert zijn op een allergie als er forse zwelling optreedt en er andere verschijnselen ontstaan.
  
Lokale klachten bij een allergische reactie:
+
====Klachten en symptomen====
 +
Bij een lokale allergische reactie treden onder andere op:
 
* Jeuk op de plaats van het contact
 
* Jeuk op de plaats van het contact
* Roodheid en zwelling
+
* Roodheid en zwelling, de plaats voelt vaak warm aan
 
* Soms pijn
 
* Soms pijn
 
* Soms enkele galbulten rondom de plaats van het contact
 
* Soms enkele galbulten rondom de plaats van het contact
  
Wanneer echter een ernstige allergische reactie optreedt in het gehele lichaam, kunnen zeer uitgebreide en levensbedreigende klachten ontstaan. De plaats waar de klachten optreden is deels afhankelijk van de plaats waar het slachtoffer met het allergeen in contact gekomen is.
+
Wanneer er over een groot gebied huidafwijkingen optreden, of wanneer het slachtoffer duizelig of benauwd wordt, dient men bedacht te zijn op het optreden van een [[ernstige allergische reactie]] ([[anafylaxie]]) en een [[anafylactische shock]].
 +
 
 +
====Eerste Hulp====
 +
* Benader het slachtoffer met de [[ABCDE-methodiek]].
 +
** Kijk of er tekenen zijn van een ernstige allergische reactie, zoals [[benauwdheid]], piepen, gierende ademhaling ([[stridor]]), zwelling van het gelaat, de tong en de keel en [[galbulten]] over het hele lichaam.
 +
** Indien er sprake is van een [[ernstige allergische reactie]], handel dan zoals beschreven op de pagina [[anafylaxie]].
 +
* Indien er sprake is van een [[insectenbeten|bijen- of wespensteek]], handel dan zoals beschreven op de pagina [[insectenbeten]].
 +
* Koel eventueel de aangedane plaats met een [[coldpack]].
 +
* Bij aanhoudende of hevige klachten, verwijs het slachtoffer naar de huisarts.
 +
 
 +
==Bronvermeldingen==
 +
Op deze pagina is gebruik gemaakt van de onderstaande bronnen:<ref name="HOKB">Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7</ref> <ref name="okih">Handleiding Instructeurs Eerste Hulp, bij 26ste druk, 2e oplage (Het Oranje Kruis, 2011)</ref>
 +
<references />
 +
 
 +
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Kleine letsels]]

Versie van 4 jul 2012 om 19:18

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een allergische reactie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een lichaamsvreemde stof. Soms is er sprake van slechts een beperkte lokale reactie op de plaats waar het lichaam in contact kwam met de lichaamsvreemde stof, soms treedt er een levensbedreigende allergische reactie op.


Deze pagina beschrijft de lokale allergische reactie, die in principe niet levensbedreigend is. De ernstige allergische reactie wordt besproken op de pagina over anafylaxie. Achtergrondinformatie over allergie is te vinden op de pagina allergie.


Een allergische reactie ontstaat als het immuunsysteem overdreven reageert op contact met een lichaamsvreemde stof, ook wel allergeen genoemd. Deze allergische reactie leidt tot een ontstekingsreactie die vaak pijn, jeuk, zwelling en roodheid geeft op de plaats waar het lichaam in contact kwam met het allergeen. Meestal zijn deze klachten hinderlijk, maar niet levensbedreigend. Wanneer er echter uitgebreide lichamelijke klachten ontstaan, is er spraken van een ernstige allergische reactie of anafylaxie, die wanneer niet snel wordt ingegrepen tot de dood kan leiden. Een ernstige allergische reactie kan lokaal beginnen en zich later uitbreiden.

Een bekende allergie is hooikoorts, die met name klachten geeft van de ogen, neus en keel. Hooikoorts is zeer hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Andere bekende allergenen zijn, bijen- en wespensteken, pinda's en noten, rubber (latex), schaaldieren enzovoorts.

Enige roodheid, zwelling en pijn na bijvoorbeeld een bijen of wespensteek hoeft overigens niet direct te betekenen dat het slachtoffer allergisch is. Immers, het gif in de huid wekt een ontstekingsreactie op. Men moet alert zijn op een allergie als er forse zwelling optreedt en er andere verschijnselen ontstaan.

Klachten en symptomen

Bij een lokale allergische reactie treden onder andere op:

  • Jeuk op de plaats van het contact
  • Roodheid en zwelling, de plaats voelt vaak warm aan
  • Soms pijn
  • Soms enkele galbulten rondom de plaats van het contact

Wanneer er over een groot gebied huidafwijkingen optreden, of wanneer het slachtoffer duizelig of benauwd wordt, dient men bedacht te zijn op het optreden van een ernstige allergische reactie (anafylaxie) en een anafylactische shock.

Eerste Hulp

Bronvermeldingen

Op deze pagina is gebruik gemaakt van de onderstaande bronnen:[1] [2]

  1. Het Oranje Kruis Boekje, 26ste druk, H. van der Pols (Het Oranje Kruis, 2011) ISBN 978-90-06-92171-7
  2. Handleiding Instructeurs Eerste Hulp, bij 26ste druk, 2e oplage (Het Oranje Kruis, 2011)