Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Algemene verbandtechnieken

21 bytes toegevoegd, 2 apr 2012 18:36
Bronvermelding
Het aanleggen van verbanden en het verbinden van [[huidverwondingen|wonden]] vormt een belangrijk deel van de Eerste Hulp. Verbandleer beschrijft de technieken om verbanden aan te leggen. Deze pagina beschrijft een aantal belangrijke aandachtspunten en technieken voor het op de juiste wijze en verantwoord aanleggen van een verband. Enkele zwachteltechnieken worden besproken. Specifieke verbanden worden elders besproken.
Er zijn verschillende opvattingen over verbandleer. De een legt verbanden aan strak volgens de klassieke verbandleer, terwijl de ander met name een functioneel verband wil aanleggen. Of een verband doet wat het moet doen is sterk afhankelijk van het doel van het verband en de gekozen materialen. We moeten ons realiseren dat verbandleer niet zwart-wit is en er meerdere mogelijkheden zijn om tot het doel te komen.
====Druk verdelen====
Met name bij het [[wonddrukverband]] en het [[drukverband]] is het goed verdelen van de druk die het verband uitoefent essentieel voor een juiste werking van het verband. Juiste drukverdeling wordt op drie manieren bewerkstelligd:
* Door het aanleggen van een gelijkmatige hoeveelheid [[synthetische watten]], waarbij men altijd begint met een dubbele slag of dubbele laag, zodat men snijranden bij het aanleggen van de het [[ideaalzwachtel]] over de [[synthetische watten]] kan voorkomen. De [[synthetische watten]] worden 2/3 overlappend gerold, zodat er een gelijkmatige laag van 2-3 lagen watten ontstaat. Er wordt ook geëindigd met een dubbele winding. Indien een ledemaat een hoek maakt, zoals de enkel, knie en elleboog dient men extra slagen te maken om te zorgen dat de [[synthetische watten]] gelijkmatig verdeeld zijn.
* Het gelijkmatig uitoefenen van rek op de [[ideaalzwachtel]] tijdens het aanleggen. Dat bereikt men door bij het leggen van iedere slag evenveel rek te geven aan de zwachtel.
* De zwachtel 2/3e laten overlappen bij iedere slag en de afstand tussen iedere slag gelijk houden zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de druk en voorkomt stuwing in het aangedane lichaamsdeel.
==Bronvermelding==
<references />
[[Categorie:Verbandleer]][[Categorie:Incompleet]]

Navigatiemenu