Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Algemene verbandtechnieken

2.729 bytes toegevoegd, 24 jan 2012 00:42
geen bewerkingssamenvatting
====Juiste indicatie====
Het aanleggen van een verband begint met het stellen van de juiste indicatie voor het verband. Immers, het aanleggen van een verband moet wel leiden tot verbetering van de toestand van het slachtoffer en leiden tot genezing van het gekwetste lichaamsdeel. Afhankelijk van het soort kwetsuur maakt men een keuze uit verschillende typen verbanden.
 
Een drukverband mag nooit om vingers of tenen worden aangelegd!
====Wondbehandeling====
Voor een [[drukverband]] bij [[kneuzingen]] en [[verstuikingen]] is het doel van het verband druk geven op het aangedane lichaamsdeel. Hiervoor gebruikt men [[synthetische watten]] en een [[ideaalzwachtel]]. Doel van de synthetische watten is het verdelen van de druk van de [[ideaalzwachtel]]. De [[ideaalzwachtel]] is in tegenstelling tot de [[hydrofiele zwachtel]] steviger en kan veel meer rek hebben en daarmee dus druk uitoefenen op de wond.
 
Daarnaast is het van belang om de juiste breedte van de zwachtel te kiezen. De benodigde breedte is afhankelijk van de leeftijd van het slachtoffer, zijn omvang en het in te zwachtelen lichaamsdeel. Zo wordt voor kinderen meestal gebruik gemaakt van zwachtelbreedte 4 of 6 centimeter, terwijl bij volwassenen meestal 6 tot 10 centimeter voldoet.
Met name bij het aanleggen van een drukverband kan men meter een bredere dan een smalle zwachtel pakken. Een bredere zwachtel zorgt meestal voor een betere drukverdeling.
====In de rol kijken====
====Druk verdelen====
Met name bij het [[wonddrukverband]] en het [[drukverband]] is het goed verdelen van de druk die het verband uitoefent essentieel voor een juiste werking van het verband. Juiste drukverdeling wordt op twee drie manieren bewerkstelligd:
* Door het aanleggen van een gelijkmatige hoeveelheid [[synthetische watten]], waarbij men altijd begint met een dubbele winding of dubbele laag, zodat men snijranden bij het aanleggen van de [[ideaalzwachtel]] over de [[synthetische watten]] kan voorkomen. De [[synthetische watten]] worden 2/3 overlappend gerold, zodat er een gelijkmatige laag van 2-3 lagen watten ontstaat. Er wordt ook geëindigd met een dubbele winding. Indien het ledemaat een hoek maakt, zoals de enkel, knie en elleboog dient men extra slagen te maken om te zorgen dat de [[synthetische watten]] gelijkmatig verdeeld zijn.
* Het gelijkmatig uitoefenen van rek op de [[ideaalzwachtel]] tijdens het aanleggen. Dat bereikt men door bij het leggen van iedere slag evenveel rek te geven aan de zwachtel.
* De zwachtel 2/3e laten overlappen bij iedere slag en de afstand tussen iedere slag gelijk houden zorgt voor een gelijkmatige deling van de druk en voorkomt stuwing.
Een drukverband mag nooit om tenen of vingers worden aangelegd, hierdoor worden de slagaders dichtgedrukt en kan de zuurstofvoorziening in de vinger of teen in het gedrang komen.
 
====In de richting van het hart zwachtelen====
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart')(proximaal). Dit voorkomt dat bloed in de [[aders]] opgestuwd wordt tegen de kleppen in de aders. Daarnaast voorkomt men dat de afvoer van aderlijk bloed gestoord raakt. Een gelijkmatige verdeling van de druk voorkomt ook stuwing.
 
====Ontspannen houding====
Zorg ervoor dat het slachtoffer het gekwetste ledemaat tijdens het zwachtelen ontspant. Immers, wanneer het slachtoffer de spieren in het lichaamsdeel aanspant kan de drukverdeling van het verband veranderen. Een gewricht wordt altijd in neutrale stand ingezwachteld, dat wil zeggen in de stand waarin het ontspannen is en de omliggende spieren ontspannen zijn. Dit wordt ook wel de fysiologische stand van het gewricht genoemd.
==Zwachteltechnieken==
====Achtvormig zwachtelen====
 Deze Het achtvormig zwachtelen is een techniek om een scharniergewricht te verbinden. Zo wordt deze techniek gebruikt bij gebogen lichaamsdelen, zoals bij het zwachtelen rond de enkel, knie en elleboog. Onder andere het [[drukverband om de enkel]] en het [[drukverband om de elleboog en knie]] maken hier gebruik van.
====Renversé zwachtelen of vissengraat====
Het renversé zwachtelen, in de volksmond ook wel de 'vissengraat' genoemd wordt heden ten dage steeds minder toegepast. Deze techniek is door de introductie van het elastische verband in ongebruik geraakt. Vroeger werd deze toegepast om kegelvormige lichaamsdelen te zwachtelen. Dat was met de niet-elastische zwachtels lastiger.
====Recurrent zwachtelen====
Het recurrent zwachtelen wordt gedaan op stompe lichaamsdelen, zoals na een [[amputatie]] van een lichaamsdeel. De zwachtel wordt over de stomp geslagen en vervolgens slaat men op enige afstand van de stomp de zwachtel om en gaat in een hoek van ongeveer 180 graden weer terug over de stomp. Ook hier geldt dat men dit doet met 2/3e overlapping, zodat de stomp dakpansgewijs wordt afgedekt.

Navigatiemenu