Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Advanced Trauma Life Support (ATLS)

658 bytes toegevoegd, 6 dec 2011 12:50
geen bewerkingssamenvatting
{{Statusbox|
|mainauthor= [[Supervisor:Pim de Ruijter|Pim]]
|coauthor= [[]]
|supervisor= [[Supervisor:Pim de Ruijter|Pim]]
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Beginner]]
|status= [[Handleiding#Status|Concept]]
}}
De '''Advanced Trauma Life Support ''' principes (afgekort als '''ATLS''') en de [[ABCDE methodiek ]] worden gebruikt in de moderne ambulancezorg en (trauma)geneeskunde. Dit protocol Het handelen volgens de ATLS doctrine wordt in een intensieve tweedaagsecursus aangeleerd. De inhoud omvat een algemeneaan artsen van diverse specialismen (zoals Chirurgie, eenduidige manier om ongevalslachtoffers in kaartte brengen Anesthesie en eerste (levensreddendeSpoedeisende Hulp) behandelingen in te stellenaangeleerd. Het doel van deze methodiek Voor verpleegkundigen is niet alleen het standaardiseren van de acute (trauma)zorg, maar ook er een zo efficiënt mogelijke behandeling bieden van acute, levensbedreigende aandoeningen. Het concept houdt aparte cursus in dat de behandelwijze eenvoudig en eenduidig moet zijn, en zo duidelijk moet zijn dat alle behandelaars (artsen, verpleegkundigen) dezelfde “taal” spreken zodat efficiënt gewerkt kan worden. Zoals de EHBO 5 basisregels heeftABCDE, horen er bij namelijk de ABCDE methode ook enkele basisregels:* 'Treat first wat kills firstTrauma Nursing Core Course' ofwel: behandel als eerste de aandoening waar het slachtoffer het eerste dood aan gaat.* 'Do no further harmTNCC' ofwel: behandeling van de aandoeningen mag geen verdere schade aan de patiënt toebrengen , die dezelfde principes behandeld.
De werkwijze binnen de ATLS principes werden begin jaren tachtig in de Verenigde staten geïntroduceerd. Tot die tijd kon het gebeuren dat patiënten eerder werden behandeld aan een open onderbeenbreuk met -doctrine omvat een spalkalgemene, dan aan een ademhalingsprobleem of aan shock. Dit eenduidige manier om de simpele reden dat de onderbeenbreuk eerder werd opgemerkt ongevalslachtoffers in kaart te brengen en sneller eerste (levensreddende) behandelingen in te behandelen was. In stellen op de ATLS is plaats van het ongeval of op de regel dat de vitale functies volgens een vaste volgorde worden gecontroleerd en zo nodig worden behandeld. Deze volgorde behandelt de aandoeningen die als eerst dodelijk zijn als eerst, en de rest later. De 2e regel, voorkom verder letsel, houdt in dat het slachtoffer door de behandeling geen extra verwondingen mag oplopen. De wervelplank en nekkraag zijn goede voorbeelden van maatregelen die extra letsel voorkomen[[Spoedeisende Hulp]]. Het belang doel van deze methodiek is niet alleen het kennen standaardiseren van deze regelsde acute (trauma)zorg, en het juist uitvoeren ervan is dat hiermee levens gered worden. Het begrip ATLS loopt op multidisciplinaire wijze als maar ook een rode draad door de tijd meetijdens de zo efficiënt mogelijke behandelingbieden van acute, levensbedreigende aandoeningen. Er wordt telkens op teruggevallen. Is er sprake van een plotse verslechteringvan Doel hiervan is om de toestand overleving van de patiënt, dan dient de behandeling ongevlasslachtoffers te worden gestopt verbeteren en men gaat terug naar deA van sterfte in het ABC. Een voorbeeld: met deze manier van werken kun je er bijvoorbeeld achter komen dat erzich een levensbedreigende verstopping door een slijmprop in de tube van een geïntubeerde patiëntontwikkeld heeft eerste uur (terwijl je eigenlijk al bezig was met de behandeling van een “C-probleem”: het stelpenvan een grote bloedingzogenaamde 'Golden hour'). Wanneer dit niet zou gebeuren zou de bloeding fraai gestelpt zijn maar was depatiënt overledente voorkomen.
Het concept houdt in dat de behandelwijze eenvoudig en eenduidig moet zijn, en zo duidelijk moet zijn dat alle behandelaars (artsen, verpleegkundigen) dezelfde “taal” spreken zodat efficiënt gewerkt kan worden. Zoals de EHBO 5 basisregels heeft, horen er bij de ABCDE methode ook enkele basisregels:* ''''Treat first wat kills first'''' ofwel: behandel als eerste de aandoening waar het slachtoffer het eerste dood aan gaat.* ''''Do no further harm'''' ofwel: behandeling van de aandoeningen mag geen verdere schade aan de patiënt toebrengen  De ATLS principes werden begin jaren tachtig in de Verenigde staten geïntroduceerd. Tot die tijd kon het gebeuren dat patiënten eerder werden behandeld aan een open onderbeenbreuk doormiddel van het aanbrengen van een spalk, dan aan een ademhalingsprobleem of aan shock. Dit om de simpele reden dat de onderbeenbreuk eerder werd opgemerkt en sneller te behandelen was. In de ATLS is het de regel dat de [[vitale functies]] volgens een vaste volgorde worden gecontroleerd en zo nodig worden behandeld. Deze volgorde behandelt de aandoeningen die als eerst dodelijk zijn als eerst, en de rest later.  De 2e regel, voorkom verder letsel, houdt in dat het slachtoffer door de behandeling geen extra verwondingen mag oplopen. De wervelplank en nekkraag zijn goede voorbeelden van maatregelen die extra letsel voorkomen. Het belang van het kennen van deze regels, en het juist uitvoeren ervan is dat hiermee levens gered worden. Het begrip ATLS loopt op multidisciplinaire wijze als een rode draad door de tijd mee tijdens de behandeling. Er wordt telkens op teruggevallen. Is er sprake van een plotse verslechtering van de toestand van de patiënt, dan dient de behandeling te worden gestopt en men gaat terug naar de A van het ABC. Een voorbeeld: met deze manier van werken kun je er bijvoorbeeld achter komen dat er zich een levensbedreigende verstopping door een slijmprop in de tube van een geïntubeerde patiënt ontwikkeld heeft (terwijl je eigenlijk al bezig was met de behandeling van een “C-probleem”: het stelpen van een grote bloeding). Wanneer dit niet zou gebeuren zou de bloeding fraai gestelpt zijn maar was de patiënt overleden. In het „golden hour‟, het eerste uur na een ongeval, worden de meeste levens gered met goede eerste hulp, snelle stabilisatie van verstoorde vitale functies van snel transport naar het ziekenhuis. Het ABCDE principe kan overigens ook goed toegepast worden bij medische noodgevallen waaraan geen ongeval ten grondslag ligt. Ook in andere cursussen zoals de [[Advanced Life Support]] cursus voor reanimatie wordt gebruik gemaakt van dezelfde principes als in de ATLS.
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Trauma]][[Categorie:ABCDE]]

Navigatiemenu