Vijfde ziekte

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf 5e ziekte)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Jolanda / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De vijfde ziekte (medische term erythema infectiosum) is een virusinfectie (door het humaan parvovirus B19) en begint met rode wangen met grillige roze-rode vlekjes. De uitslag op de wangen wordt ook wel 'slapped cheeks' genoemd, als of het kind een klap in het gezicht gehad heeft. De uitslag verspreidt zich naar romp, billen, armen en benen en kan wat jeuken. Soms wordt de hele huid roze-rood en krijgt het kind koorts. Doorgaans zijn kinderen hierbij echter niet ziek. Na 10 dagen is de uitslag meestal weer weg. De vlekjes komen soms terug in de zon of na een heet bad, maar verdwijnen dan weer snel. Meest wordt het gezien bij kinderen tussen 4 en 10 jaar oud. De incubatietijd is 7 tot 21 dagen.

Behandeling

Een behandeling is niet nodig. Bij kinderen met afweerstoornissen kan het echter wel leiden tot ernstige ziekte en ok tijdens de zwangerschap kan het leiden tot afwijkingen bij het ongeboren kind. Omdat er veel kinderziekten zijn die een roodheid van de huid geven (exantheem) wordt het aangeraden het kind door een huisarts te laten zien om de diagnose met zekerheid te stellen.