}}
De definitie van '''verdrinking''' is het hebben van [[ademhalingsproblemen]] als gevolg van gehele of gedeeltelijke onderdompeling in een vloeistof. <ref name="ehwater">Eerste Hulp bij Waterongevallen, H. van der Pols (Het Oranje Kruis 2007) ISBN 978-900692096-3</ref> Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 600 mensen door verdrinking. Ruim 7000 raken te water en worden tijdig gered. Verdrinking vindt met name plaats in buitenwateren, rivieren, meren en plassen. Ongeveer 7 mensen verdrinken in een openbaar zwembad.
Preventie van verdrinking is essentieel. Met name jonge kinderen beseffen de gevaren van het water niet en moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden. Daarnaast is het dragen van een reddingsvest een goede bescherming. In bepaalde groepen is er een verhoogd risico op verdrinking, als gevolg van watersport, door onvermogen om te zwemmen, door het optreden van [[bewustzijnsverlies]] door ziekte of door [[vergiftigingen]].
Als gevolg van [[zuurstoftekort]] in weefsels en organen kunnen giftige stoffen vrijkomen in de bloedbaan. Deze stoffen zoals zuren en andere afvalstoffen ontstaan bij zuurstoftekort in de cellen en kunnen ernstige schade aan de nieren (nierinsufficientie) en hersenen ontstaan. De hersenen kunnen opzwellen (hersenoedeem) waardoor opnieuw zuurstoftekort optreedt en uitvalsverschijnselen ontstaan. Ook wordt het hart gevoeliger voor [[hartritmestoornissen]].
Met dank aan: http://www.verdrinking.nl
Met dank aan==Bronvermelding==Voor deze pagina werd onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen: <ref name="ehwater"/><ref name="verdrinking">[http://www.verdrinking.nlVerdrinking.nl]</ref><references/>
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Waterongevallen]]