Hartinfarct: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][kwaliteitsversie]
(Inleiding op onderwerp)
k (Symptomen en klachten)
 
(21 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Pijn op de borst is een verzamelterm rondom een scala aan klachten van pijn, een drukkend of benauwd gevoel, steken enzovoorts op de borstkas. Op deze pagina worden enkele ziektebeelden besproken die als hoofdsymptoom pijn op de borst geven. Realiseer je goed dat het onderscheid tussen de verschillende ziektebeelden lastig kan zijn en laagdrempelig [[Hulpdiensten:112|professionele hulp]] wordt ingeschakeld.
+
{{Status|
<p>
+
|mainauthor= [[Pim]]
In de Nederlandse taal worden veel 'lekentermen' gebruikt voor aandoeningen aan het hart, die niet altijd even duidelijk zijn. Een belangrijk voorbeeld is hartaanval, waarmee men zowel een hartinfarct als een [[Hartstilstand|hartstilstand]] kan bedoelen.
+
|coauthor= [[]]
</p>
+
|controller= [[StephanLiem]]
 +
|supervisor= [[Pim]], [[Stephan]]
 +
|niveau= [[Handleiding#Niveau|Beginner/Gevorderd]]
 +
|status= [[Handleiding#Status|Incompleet]]
 +
}}
 +
 
 +
 
 +
In de Nederlandse taal worden veel 'lekentermen' gebruikt voor aandoeningen aan het [[hart]], die niet altijd even duidelijk zijn. Een belangrijk voorbeeld is '''hartaanval''', waarmee men zowel een '''hartinfarct''' als een [[Hartstilstand|hartstilstand]] kan bedoelen. In de medische term wordt voor het hartinfarct de term '''myocardinfarct''' gebruikt (het myocard is de hartspier).
 +
 
 +
* '''Hartinfarct''' of '''myocardinfarct''': zuurstoftekort in het hart als gevolg van een volledige afsluiting van een van de [[kransslagaders]] door een bloedstolsel, vaak ten gevolge van [[aderverkaling]]. Door zuurstoftekort sterven hartspiercellen af en ontstaat blijvende schade aan de hartspier.
 +
* '''Angina pectoris''': relatief zuurstoftekort in het hart als gevolg van een gedeeltelijke afsluiting van de [[kransslagader]] bij toename van de zuurstofvraag van de hartspier.
 +
* '''Hartstilstand''': het hart klopt niet meer als gevolg van een [[hartritmestoornis]] of afwezigheid van enig [[hartritme]].
 +
* '''Myocard''': medische term voor [[hartspier]].
 +
* '''Coronairen''': medische term voor [[kransslagaders]].
 +
 
 +
Deze pagina beschrijft de aandoeningen aan het hart die pijn op de borst als symptoom hebben. Op de pagina [[Klacht:Pijn op de borst|Pijn op de borst]] worden een uitgebreider overzicht gegeven. Realiseer je goed dat het onderscheid tussen de verschillende ziektebeelden lastig kan zijn en laagdrempelig [[Hulpdiensten:112|professionele hulp]] wordt ingeschakeld.
 +
 
 
==Hartinfarct en angina pectoris==
 
==Hartinfarct en angina pectoris==
  
 
===Inleiding op onderwerp===
 
===Inleiding op onderwerp===
  
Hart- en vaatziekten zijn in de huidige tijd een belangrijke groep ziektebeelden die veel ziekenhuisopnames en sterfte veroorzaken. De eerstehulpverlener loopt grote kans met deze ziektebeelden te maken te krijgen, in de thuissituatie, op zijn werk en op straat. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een situatie waarin snel ingrijpen vereist is.  
+
Hart- en vaatziekten zijn in de huidige tijd een belangrijke groep ziektebeelden die veel ziekenhuisopnames en sterfte veroorzaken. De eerstehulpverlener loopt grote kans met deze ziektebeelden te maken te krijgen, in de thuissituatie, op zijn werk en op straat. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een situatie waarin snel ingrijpen vereist is.
De twee belangrijkste ziektebeelden in deze groep zijn het hartinfarct (of myocardinfarct genoemd) en angina pectoris (letterlijk: pijn op de borst). Ze behoren tot de groep van de ischemische hartziekten. Ischemie betekent een tekort aan zuurstof in de weefsels, in dit geval de hartspier. Het zuurstoftekort wordt veroorzaakt door een (tijdelijke) vernauwing of volledige verstopping van de kransslagaders in het hart. De kransslagaders zorgen voor de zuurstofaanvoer naar de hartspier. Een afsluiting zorgt dan ook voor een tekort aan zuurstof, ofwel ischemie. Belangrijkste klachten bij een afsluiting zijn pijn op de borst en benauwdheid. Indien de verstopping zorgt voor zuurstoftekort in een groot deel van de hartspier kan een [[hartstilstand]] optreden en is reanimatie noodzakelijk.
+
 
<p>
+
De twee belangrijkste ziektebeelden in deze groep zijn het hartinfarct (of myocardinfarct genoemd) en angina pectoris (letterlijk: pijn op de borst). Ze behoren tot de groep van de ischemische hartziekten. Ischemie betekent een tekort aan zuurstof in de weefsels, in dit geval de hartspier (het myocard). Het zuurstoftekort wordt veroorzaakt door een (tijdelijke) vernauwing of volledige verstopping van de [[kransslagaders]] in het hart. De kransslagaders zorgen voor de zuurstofaanvoer naar de hartspier. Een afsluiting zorgt dan ook voor een tekort aan zuurstof, ofwel ischemie. Belangrijkste klachten bij een afsluiting zijn pijn op de borst en benauwdheid. Indien de verstopping zorgt voor zuurstoftekort in een groot deel van de hartspier kan een [[hartstilstand]] optreden en is reanimatie noodzakelijk.
 +
 
 +
Een bijzondere oorzaak van pijn op de borst en een hartinfarct bij jonge mensen is het hartinfarct als gevolg van [[cocaïne]]-gebruik, vaak in combinatie met roken. Door het krachtig samentrekken van de [[kransslagaders]] treedt zuurstoftekort in de hartspier op, waardoor hartspiercellen afsterven.
 +
 
 
====Angina Pectoris====
 
====Angina Pectoris====
Angina pectoris betekent letterlijk pijn op de borst. Bij angina pectoris ontstaat tijdelijk een zuurstoftekort in het hart, door een vernauwing van de kransslagaders. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door ophoping van vetten en andere afvalstoffen in de wand van de kransslagaders door atherosclerose. De vernauwing is niet volledig, er kan nog steeds bloed naar de hartspier getransporteerd worden. Op het moment dat het slachtoffer zich gaat inspannen zal het hart sneller gaan kloppen om aan de toegenomenen vraag naar zuurstof in het lichaam te voldoen, het hart gaat harder werken. Om meer inspanning te kunnen leveren heeft de hartspier meer zuurstof nodig, en zal dus de aanvoer van bloed naar de hartspier moeten toenemen. In een normaal hart met gezonde kransslagaders is dat geen probleem, echter indien er een vernauwing is, kan er niet meer bloed worden aangevoerd. Er treedt dus een tekort aan zuurstof op in de hartspier, ook wel relatieve ischemie genoemd. Er komt nog wel wat zuurstof, maar niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen.
+
Angina pectoris betekent letterlijk ''pijn op de borst''. Bij angina pectoris ontstaat tijdelijk een zuurstoftekort in het hart, door een vernauwing van de [[kransslagaders]]. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door ophoping van vetten en andere afvalstoffen in de wand van de kransslagaders door [[atherosclerose]] (aderverkalking). De vernauwing is niet volledig, er kan nog steeds bloed naar de hartspier getransporteerd worden. Op het moment dat het slachtoffer zich gaat inspannen zal het hart sneller gaan kloppen om aan de toegenomenen vraag naar zuurstof in het lichaam te voldoen, het hart gaat harder werken. Om meer inspanning te kunnen leveren heeft de hartspier meer zuurstof nodig, en zal dus de aanvoer van bloed naar de hartspier moeten toenemen. In een normaal hart met gezonde kransslagaders is dat geen probleem, echter indien er een vernauwing is, kan er niet meer voldoende bloed worden aangevoerd. Er treedt dus een tekort aan zuurstof op in de hartspier, ook wel relatieve ischemie genoemd. Er komt nog wel wat zuurstof, maar niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen.
<br><br>
+
 
 
Het zuurstoftekort leidt tot het vrijkomen van verschillende chemische stoffen in de hartspier. Deze stoffen veroorzaken een pijnsensatie. Indien de inspanning gestopt wordt en de zuurstofvraag afneemt, zal ook de relatieve ischemie afnemen en daardoor de pijn zakken. Er is in principe geen onherstelbare schade opgetreden als men tijdig stopt met de inspanning.
 
Het zuurstoftekort leidt tot het vrijkomen van verschillende chemische stoffen in de hartspier. Deze stoffen veroorzaken een pijnsensatie. Indien de inspanning gestopt wordt en de zuurstofvraag afneemt, zal ook de relatieve ischemie afnemen en daardoor de pijn zakken. Er is in principe geen onherstelbare schade opgetreden als men tijdig stopt met de inspanning.
 +
 
====Hartinfarct====
 
====Hartinfarct====
Hartinfarct betekent dat een deel van de hartspier beschadigd is geraakt en afsterft als gevolg van een zuurstoftekort. Bij een hartinfarct wordt het zuurstoftekort veroorzaakt door een volledige afsluiting van de kransslagader. Het vat wordt afgesloten door een stolsel van bloed. Dat stolsel kan ontstaan op een beschadigde verdikking van de wand als gevolg van atherosclerose, maar kan ook van elders komen. Een volledige afsluiting zorgt voor een absoluut tekort aan bloed in een deel van de hartspier, immers, er kan geen bloed en dus geen zuurstof meer worden aangevoerd.  
+
Hartinfarct betekent dat een deel van de hartspier beschadigd is geraakt en afsterft als gevolg van een zuurstoftekort. Bij een hartinfarct wordt het zuurstoftekort veroorzaakt door een volledige afsluiting van de kransslagader. Het vat wordt afgesloten door een stolsel van bloed. Dat stolsel kan ontstaan op een beschadigde verdikking van de wand als gevolg van atherosclerose, maar kan ook van elders komen (hoewel zelden). Tevens kan een infarct optreden ten gevolge van spasmen van de kransslagaders, bijvoorbeeld door cocaine gebruik. Een volledige afsluiting zorgt voor een absoluut tekort aan bloed in een deel van de hartspier, immers, er kan geen bloed en dus geen zuurstof meer worden aangevoerd.
<br>
+
 
 
Afhankelijk van de plaats in de kransslagader waar de verstopping optreedt is een klein of groot deel van de hartspier aangedaan. Indien de vernauwing aan het begin van het vat zit, zal er een groot gebied zijn aangedaan. Net als bij Angina Pectoris treden er door het zuurstoftekort diverse processen op in de hartspier. De vrijgekomen stoffen veroorzaken (ernstige) pijn op de borst, vaak met uitstraling naar armen of kaak, misselijkheid, braken, bleekheid, zweten. Doordat er geen zuurstof meer wordt aangevoerd treedt onherstelbare schade aan de hartspier op, een deel sterft af.
 
Afhankelijk van de plaats in de kransslagader waar de verstopping optreedt is een klein of groot deel van de hartspier aangedaan. Indien de vernauwing aan het begin van het vat zit, zal er een groot gebied zijn aangedaan. Net als bij Angina Pectoris treden er door het zuurstoftekort diverse processen op in de hartspier. De vrijgekomen stoffen veroorzaken (ernstige) pijn op de borst, vaak met uitstraling naar armen of kaak, misselijkheid, braken, bleekheid, zweten. Doordat er geen zuurstof meer wordt aangevoerd treedt onherstelbare schade aan de hartspier op, een deel sterft af.
  
 
===Symptomen en klachten===
 
===Symptomen en klachten===
Eerst volgt in verhalende vorm een beschrijving van de bij dit letsel of ziektebeeld behorende verschijnselen, klachten en symptomen. Bedenk dat een klacht iets is wat het slachtoffer aan de hulpverlener kan vertellen, bijvoorbeeld: ik heb hoofdpijn,ik ben misselijk of ik heb een pijnlijke grote teen. Een symptoom is iets wat je als hulpverlener kan waarnemen en door het slachtoffer benoemd kan worden, bijvoorbeeld: braken. Je kunt als hulpverlener waarnemen dat iemand gebraakt heeft. Een bleke huid in het geval van shock zal het slachtoffer niet snel noemen als klacht, maar wordt wel door de hulpverlener waargenomen. Dat wordt dan een symptoom genoemd.
+
Zowel angina pectoris en het hartinfarct zijn aandoeningen die een zuurstoftekort in de hartspier veroorzaken, met als belangrijkste verschil dat de schade bij angina pectoris zich herstelt en bij het hartinfarct onherstelbare schade ontstaat. De symptomen overlappen echter voor het grootste deel.
<br>
+
 
Beschrijf duidelijk welke vragen een hulpverlener moet stellen, en welke vragen belangrijke informatie kunnen opleveren over de aard van het ziektebeeld.
+
Pijn door zuurstoftekort in het hart kenmerkt zich door een hevige drukkende pijn recht achter het borstbeen, soms beschreven als het gevoel alsof er een olifant op de borst staat of alsof er een strakke band rond de borst zit. De pijn is meestal drukkend van aard, zelden stekend. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm, de nek, de kaak en tussen de schouderbladen. Soms wordt de pijn meer in de bovenbuik gevoeld.
<br><br>
+
 
Na de symptomen en klachten beschreven te hebben, worden deze overzichtelijk in een tabel geplaatst, zodat ze in één oogopslag overzien kunnen worden.
+
Naast pijnklachten zijn er vaak begeleidende symptomen aanwezig, zoals misselijkheid en braken. Slachtoffers met een hartinfarct zien vaak grauw en transpireren hevig. Ze zijn erg angstig ('doodsangst'). Slachtoffers kunnen erg benauwd zijn. De schade aan de hartspier kan ook een hartritmestoornis veroorzaken, zoals [[ventrikelfibrilleren]]. Dat is een circulatiestilstand en reanimatie is dan noodzakelijk.
 +
 
 +
Bij vrouwen, ouderen en diabetici zijn de klachten vaak minder specifiek en kunnen sommige van de bovenstaande klachten afwezig zijn. Zij voelen zich misschien wat grieperig, niet helemaal fit of hebben bijvoorbeeld met name pijn in de buik of rug. Soms wordt hierdoor de diagnose gemist en wordt onterecht geen, of pas laat hulp ingeschakeld.
 +
 
 +
Ook kunnen klachten bij een hartinfarct erg lijken op het gevoel alsof er 'voedsel blijft' hangen in de slokdarm, of als zuurbranden slokdarm of maag. Ook hierbij worden soms klachten als misselijkheid en braken gezien. De klachten zijn dus niet altijd specifiek en helder. Soms zijn de karakteristieke klachten van pijn midden op de borst afwezig en is er met name uitstraling en bijkomende verschijnselen als misselijkheid, braken en zweten.
 +
 
 +
De belangrijkste symptomen van angina pectoris en hartinfarct op een rijtje:
 +
* Drukkende pijn midden op de borst, achter het borstbeen
 +
* Uitstraling naar (linker)arm, schouder, nek of kaken
 +
* [[Kortademigheid]] en [[benauwdheid]]
 +
* Misselijkheid, braakneigingen en braken
 +
* (Hevig) zweten, bleke en klamme huid
 +
* Grauw gelaat
 +
* Hevige angst, onrust
 +
* Zakt af in rust > angina pectoris
 +
* Blijft aan ondanks rust of [[nitrospray]] > hartinfarct
 +
 
 +
====Onderscheid tussen angina pectoris en hartinfarct====
 +
Het onderscheid tussen deze twee ziektebeelden is niet altijd eenvoudig te maken, en bij twijfel zal men dan ook uitgaan van een hartinfarct. Angina pectoris treedt met name op bij inspanning, zoals lopen, fietsen, traplopen of door emoties. Een hartinfarct kan zowel bij inspanning als in rust optreden. De symptomen komen sterk overeen, al zijn ze bij het hartinfarct vaak duidelijker aanwezig en ernstiger. De pijn bij angina pectoris zakt als het slachtoffer de inspanning staakt en is meestal na 10-15 minuten weg, terwijl bij een hartinfarct de pijn in alle hevigheid blijft bestaan.
 +
 
 +
Door het stellen van goede vragen aan het slachtoffer kan men uitzoeken of er inderdaad sprake is van hartklachten. Wat ook voor hartklachten kan pleiten, is het zogenaamde risico profiel. Realiseer je wel dat het lang niet altijd gemakkelijk is en dat je laagdrempelig professionele hulp inschakelt.
 +
* Waar heeft u pijn? Midden op de borst, of meer links of rechts?
 +
* Straalt de pijn uit? Naar arm, kaak, schouders, rug?
 +
* Heeft u dit eerder gehad? Wat was er toen aan de hand?
 +
* Gebruikt u medicijnen voor hartklachten?
 +
* Komen er hartklachten in de familie voor?
 +
* Risico profiel: leeftijd boven de 50 jaar, roken, bekend met suikerziekte of hoge bloeddruk, familieleden met hartklachten.
 +
 
 +
Realiseer je dat ook andere ziektebeelden pijn op de borst kunnen geven en kunnen lijken op een hartinfarct. Denk bijvoorbeeld aan [[hyperventilatie]], waarbij de pijn overwegend stekend is. Incidenteel wordt stekende pijn gezien bij een hartinfarct.
 +
 
 +
===Behandeling===
 +
Bij pijn op de borst dient het slachtoffer alle inspanning te staken. Immers kan de inspanning een oorzaak zijn van de klachten of kan het zelfs de klachten verergeren. Het is lastig om in te schatten of er sprake is van angina pectoris of een hartinfarct. Als het slachtoffer bekend is met pijn op de borst en daarvoor medicijnen heeft die hij bij acute pijn op de borst kan gebruiken, vraag het slachtoffer om zelf de medicijnen in te nemen. Dat kan een tablet of een [[nitrospray|spray onder de tong]] zijn. Bij het nemen van [[nitrospray]] onder de tong is het van belang dat het slachtoffer zit of ligt. De spray kan een bloeddrukdaling veroorzaken waardoor het slachtoffer flauwvalt, geef het dus niet als er klachten aanwezig zijn van duizeligheid of licht in het hoofd zijn. Het slachtoffer moet zelf in staat zijn om de medicatie in te nemen. Indien hij dat niet kan, geef dan geen medicatie en neem contact op met [[112]].
 +
 
 +
Indien de pijn snel zakt is er waarschijnlijk sprake van angina pectoris. Vraag het slachtoffer wat hij gewoonlijk in die situatie doet. Is de pijn ontstaan bij inspanning, maar heeft iemand nooit eerder pijn op de borst gehad? Dan nemen we geen risico en wordt [[Hulpdiensten:112|professionele hulp]] ingeschakeld.
  
{| class="wikitable"
+
Stel het slachtoffer gerust, immers, slachtoffers met een hartinfarct staan doodsangsten uit.
|-
+
Bij een hartinfarct dient zo snel mogelijk professionele hulp te worden ingeschakeld. Indien een slachtoffer snel in het [[ziekenhuis]] behandeld wordt, kan soms het bloedstolsel in de [[kransslagader]] nog verwijderd worden en kan de schade worden beperkt. Daarnaast kan bij een hartinfarct een [[hartritmestoornis]] optreden, waarbij [[reanimatie]] noodzakelijk is.
! Uitvragen !! Klachten !! Symptomen
 
|-
 
| Vraag 1 <br> Vraag 2 <br> Vraag 3 || Klacht 1 <br> Klacht 2 <br> Klacht 3 || Symptoom 1 <br> Symptoom 2 <br> Symptoom 3 <br> Symptoom 4 <br> Symptoom 5
 
|}
 
  
 +
Laat een slachtoffer dat ernstig benauwd is wachten in een [[halfzittende houding]] op de komst van de ambulance. Een [[halfzittende houding]] is een houding waarbij het slachtoffer zittend wat achterover leunt, bijvoorbeeld op de knieën van de hulpverlener die achter hem zit.
  
===Handelen===
 
In deze sectie wordt beschreven hoe te handelen bij het beschreven letsel of ziektebeeld. Ook hierbij eerst een tekst in verhalende vorm, waarbij eventueel wat achtergrondinformatie gegeven wordt. Daarna volgt wederom een schematisch overzicht van de behandeling.
 
* Stap één van de behandeling
 
* Stap twee van de behandeling
 
* Stap drie van de behandeling
 
** Indien dit, dan dat
 
** Als dat, dan dit
 
* Stap vier van de behandeling
 
Zijn er dingen die echt niet vergeten moeten worden of essentieel zijn? Dan kunnen ze nogmaals extra in een kader benoemd worden:
 
 
{| class="wikitable"
 
{| class="wikitable"
 
|-
 
|-
 
! Essentieel, vergeet niet:
 
! Essentieel, vergeet niet:
 
|-
 
|-
| Om je aan te melden voor de Eerste Hulp Wiki!
+
| Neem geen risico. In de praktijk is het voor de eerstehulpverlener erg lastig om onderscheid te maken tussen het hartinfarct, angina pectoris of andere oorzaken van pijn op de borst. Bij twijfel ga je uit van het ergste (hartinfarct) en wordt direct professionele hulp ingeschakeld!
 
|}
 
|}
  
Regel 55: Regel 96:
 
{| class="wikitable"
 
{| class="wikitable"
 
|-
 
|-
! Koptekst !! Ziektebeeld 1 !! Ziektebeeld 2
+
! Koptekst !! Angina pectoris !! Hartinfarct
 
|-
 
|-
| '''Situatie''' || Wat is er aan de hand? || Hoe is de situatie?
+
| '''Situatie''' || Pijn op de borst bij inspanning|| Pijn op de borst in rust (soms bij inspanning)
 
|-
 
|-
| '''Verschijnselen''' || Klacht 1 <br> Klacht 2 <br> Symptoom 1 <br> Symptoom 2|| Symptoom 1 <br> Symptoom 2 <br> Symptoom 3 <br>
+
| '''Verschijnselen''' || Drukkende pijn achter borstbeen <br> Benauwdheid of kortademigheid <br> Matig zweten/klam <br> Soms misselijk, soms braken <br> Zakt in rust of na [[nitrospray]] || Drukkende pijn achter borstbeen <br> Benauwdheid of kortademigheid <br> Hevig zweten, bleek, grauw <br> Vaak misselijkheid, braken <br> Zakt '''niet''' in rust of na [[nitrospray]]
 
|-
 
|-
| '''Conclusie''' || Ziektebeeld 1 || Ziektebeeld 2
+
| '''Conclusie''' || Angina pectoris || Hartinfarct
 
|-
 
|-
| '''Handelen''' || Aanwijzing 1 <br> Aanwijzing 2 <br> Bel 112! <br> Aanwijzing 4 || Aanwijzing 1 <br> Aanwijzing 2 <br> Bel 112! <br> Aanwijzing 4
+
| '''Handelen''' || Verwijs slachtoffer naar huisarts <br> Bij twijfel: bel [[112]]!|| Bel [[112]]! <br> [[Halfzittende houding]] <br> Geruststellen
 
|-
 
|-
| '''Opmerkingen''' || Denk er aan om... || Doe vooral niet...
+
| '''Opmerkingen''' || Neem geen risico. Bij twijfel gaat men uit van een hartinfarct!
 
|}
 
|}
  
Zoals in bovenstaand voorbeeld worden twee (of meerdere) ziektebeelden besproken. Soms is dat handig omdat ziektebeelden op elkaar lijken en het fijn is om in één schema de verschillen te zien.
 
  
 
===Achtergrondinformatie/Verdieping===
 
===Achtergrondinformatie/Verdieping===
Sommige onderwerpen lenen zich voor verdieping voor gevorderde hulpverleners. Hier kan achtergrond informatie besproken worden, maar bijvoorbeeld ook:
+
Volgt.
 +
 
 
====Professionele hulpverleners====
 
====Professionele hulpverleners====
Wat doen professionele hulpverleners bij dit letsel. Let op, beschrijf hier alleen wat de mogelijkheden zijn. Diepgaande uitleg van (voorbehouden) handelingen wordt niet op prijs gesteld.
+
Professionele hulpverleners zullen bij aankomst bij het slachtoffer de [[ABCDE-methodiek]] starten volgens het [[Advanced Life Support]] protocol. Er wordt een [[hartfilmpje]] ([[ECG]]) gemaakt om te kijken of er aanwijzingen zijn voor zuurstoftekort in het hart.
====Wat zijn andere technieken====
 
Beschrijf bijvoorbeeld welke andere technieken er mogelijk zijn, of vroeger gebruikt werden.
 
 
 
==Ander ziektebeeld binnen dit ziektebeeld==
 
Nog een ander ziektebeeld beschrijven dat past bij dit ziektebeeld of er een onderdeel van is? Bijvoorbeeld: Diabetes Mellitus is onderverdeeld in Hypoglycemie en Hyperglycemie. Dat wordt dan met de Niveau 2 kop aangeduid. Voor de onderverdeling zoals bovenstaand gebruikt men de Niveau 3 kop.
 
 
 
 
 
===Inleiding op onderwerp===
 
Zoals bovenstaand
 
 
 
===Symptomen en klachten===
 
Zoals bovenstaand
 
 
 
===Handelen===
 
Zoals bovenstaand
 
 
 
===Overzicht Eerste Hulp===
 
Zoals bovenstaand
 
 
 
===Achtergrondinformatie/Verdieping===
 
Zoals bovenstaand
 
 
 
 
 
 
 
==Myocardinfarct/Angina pectoris==
 
Inleiding
 
  
Pathofysiologie
+
Zij volgen een aantal stappen om de klachten te verminderen en ernstiger schade te voorkomen:
 +
* Het slachtoffer krijgt zuurstof via een sonde of op een [[non-rebreathing mask]] voor extra zuurstof in het bloed en voor comfort.
 +
* Men geeft medicijnen om het bloed te verdunnen, o.a. ([[aspirine]]).
 +
* Men geeft [[nitroglycerine]] via het infuus om de kransslagaders zoveel mogelijk te verwijden en zo de zuurstof aanvoer naar het hart te verbeteren en de pijn te verlichten.
 +
* Men geeft eventueel [[morfine]] om de pijn te verminderen en de benauwdheid te doen afnemen.
  
Symptomen
+
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Circulation]]
Bij beide ziekten berust de oorzaak van de klachten op ischemie van de hartspier. Daardoor zijn een
 
aantal symptomen hetzelfde. Het grote verschil zit echter in het feit dat angina pectoris reversibel is
 
(geen blijvende schade aan de hartspier) en een myocardinfarct niet.
 
Ischemie van de hartspier heeft als kenmerkende symptomen:
 
Hevige drukkende pijn op de borst gelokaliseerd achter het sternum (retrosternaal), soms uitstralend
 
naar de armen, de onderkaak, tussen de schouderbladen of de bovenbuik. Vaak is het niet zozeer pijn
 
wat slachtoffers beschrijven, maar een hevig oncomfortabel gevoel, drukkend op de borst alsof er een
 
band strak omheen gespannen zit. Daarnaast hebben slachtoffers met een myocardinfarct vaak ook last
 
van misselijkheid, braken, hevige transpiratie en doodsangst.
 
De huid is vaak klam en bleek of grauw. Slachtoffers met angina pectoris kunnen deze klachten ook
 
hebben, maar vaak in mindere mate dan bij het myocardinfarct.
 
Een myocardinfarct gaat vaak gepaard met benauwdheid als gevolg van de pijn. Kortademigheid kan
 
als gevolg van pulmonale overvulling ontstaan; als er dusdanig veel spierweefsel verloren is gegaan,
 
dat het hart niet genoeg bloed kan wegpompen hoopt er zich vocht achter de longen op, omdat de druk
 
5BOSA2 – Vaardigheden 100 Acute Geneeskunde
 
in de longvaten stijgt en vocht uit de vaten treedt. Ook kan bij een groot myocardinfarct het slachtoffer in
 
cardiogene shock raken. Deze ernstige complicaties gebeuren gelukkig niet vaak. Ten slotte kan het
 
slachtoffer ook bewusteloos raken als gevolg van een ritmestoornis (ventrikelfibrilleren), wat praktisch
 
een hartstilstand is.
 
Als de pijn niet snel (maximaal 15 minuten) is gezakt, dan is een myocardinfarct waarschijnlijker dan
 
angina pectoris. Bij angina pectoris zakt de pijn doorgaans snel nadat de veroorzakende factor is
 
weggenomen, bijvoorbeeld door het stoppen van de inspanning. Mensen die al bekend zijn met angina
 
pectoris hebben van de arts meestal medicatie gekregen om een aanval te couperen (Isordil® of
 
Nitrolingual® (nitroglycerinespray)). Dit medicament dient sublinguaal (onder de tong) toegediend te
 
worden.
 
De klachten dienen hierdoor te verdwijnen. Gebeurt dat niet of slechts gedeeltelijk, dan moet men
 
bedacht zijn op een myocardinfarct en dient snel professionele hulp te worden ingeschakeld.
 
Bovendien moet er voor angina pectoris altijd een reden zijn voor verhoogde zuurstofbehoefte of
 
verminderd aanbod. Er is dus sprake van inspanning, een zware maaltijd, hevige emotie of angst. Een
 
myocardinfarct daarentegen treedt meestal in rust op.
 
Let op: cardiale klachten zijn veel minder uitgesproken bij vrouwen, ouderen en diabetespatiënten. De
 
pijn is vager en kan zelfs soms afwezig zijn. Er kan bijvoorbeeld slechts sprake zijn van pijn in de buik,
 
tussen de schouderbladen of alleen in de arm(en). Ook kan het infarct alleen kortademigheid als klacht
 
geven. Men dient dus bij deze groep mensen voorzichtiger te zijn om een cardiale oorzaak uit te sluiten.
 
Differentiaaldiagnose
 
Zowel myocardinfarct als angina pectoris mogen niet verward worden met hyperventilatie. Bij
 
hyperventilatie kan ook pijn op de borst ontstaan, maar deze pijn is echter stekend van aard in plaats
 
van drukkend. Wel kan bij angina pectoris of een myocardinfarct de ademhalingsfrequentie verhoogd
 
zijn vanwege de angst en pijn die een slachtoffer vaak heeft.
 
Myocardinfarct Angina pectoris Hyperventilatie
 
Treedt meestal in rust op Treedt meestal op na
 
inspanning, een zware maaltijd,
 
bij koude, na emotie
 
Moeilijk aanwijsbare oorzaak.
 
Meestal door spanning of
 
sociale druk.
 
Drukkende pijn achter het sternum, soms uitstralend naar kaak,
 
armen, tussen schouderbladen of bovenbuik
 
Stekende pijn op de thorax,
 
tintelingen in vingers en rond
 
Houdt niet op na 15 minuten de mond, verkrampte vingers
 
Isordil/Nitrospray is niet of niet
 
geheel effectief
 
Houdt snel (binnen 15 minuten)
 
op na staken inspanning
 
Isordil/Nitrospray is effectief
 
Paniek, angst, onrust
 
Benauwdheid, misselijkheid, braken
 
Handelen
 
Bij cardiale klachten dient het slachtoffer alle inspanning te staken. Dit kan namelijk belangrijk zijn om
 
onderscheid te maken tussen angina pectoris en myocardinfarct.
 
Mensen die voor het eerst een angina pectoris aanval doormaken en mensen die een myocardinfarct
 
hebben staan vaak doodsangsten uit. Het is daarom ook zaak om als EHBO-er vooral kalmte en rust uit
 
te stralen. Maak het slachtoffer niet banger dan nodig is.
 
· Bij een myocardinfarct dient direct 112 gebeld te worden. Het slachtoffer dient namelijk zo snel
 
mogelijk naar een ziekenhuis vervoerd te worden om het vat weer open te maken, een
 
zogenaamde dotter behandeling. In de ambulance kunnen hiervoor reeds medicatie gestart
 
worden. Eventueel kan zelfs in de ambulance medicatie toegediend worden die het bloedpropje
 
oplossen (trombolyse). Bovendien kan een myocardinfarct levensbedreigende complicaties met
 
zich meebrengen zoals een hartstilstand, ritmestoornissen en acuut hartfalen. Het is dus zaak
 
dat er zo snel mogelijk een ambulance ter plaatse komt. Verder kan de EHBO-er niet veel
 
5BOSA2 – Vaardigheden Acute Geneeskunde 101
 
betekenen voor het slachtoffer. Vitale functies dienen natuurlijk altijd gecontroleerd te worden.
 
Zonodig dient BLS gestart te worden.
 
· Indien het slachtoffer benauwd is, laat hem dan in een halfzittende houding wachten op de
 
komst van de ambulance. Een halfzittende houding is een houding waarbij het slachtoffer
 
zittend wat achterover leunt, bijvoorbeeld op de knieën van de hulpverlener die achter hem zit.
 
· Bij angina pectoris dient de EHBO-er te vragen of het slachtoffer al eerder aanvallen van pijn op
 
de borst heeft gehad. Als dat niet zo is, dan kan de EHBO-er het slachtoffer doorverwijzen naar
 
de huisarts. Dit hoeft echter niet acuut. Wel moet de EHBO-er ervan overtuigd zijn dat er geen
 
sprake is van myocardinfarct.
 
· Als het slachtoffer al bekend is met angina pectoris, dan zal hij daar (waarschijnlijk) medicatie
 
voor hebben. Deze moet toegediend worden onder de tong (daar wordt het snel opgenomen in
 
de circulatie). Als de medicatie niet effectief is, dan moet alsnog de ambulance gebeld worden.
 
Dit medicijn hoort binnen enkele minuten werkzaam te zijn.
 
Dus bij een SO met pijn op de borst vraag je eerst de pijn uit en overige klachten. Aan de hand van de
 
klachten en de omstandigheden vraag je of het SO bekend is met hartklachten. Zo ja, en je vermoedt
 
een angina pectoris, laat het SO dan zijn medicatie toedienen. Het medicijn behoort binnen enkele
 
minuten te werken. Zakt de pijn niet, of wordt deze zelfs erger, ga dan van een myocardinfarct uit en laat
 
112 bellen.
 
Isordil of nitroglycerine wordt toegediend onder de tong. Isordil is nitroglycerine in tabletvorm, die onder
 
de tong van het slachtoffer wordt gelegd, waarna de tablet smelt en snel in de circulatie wordt
 
opgenomen. Nitroglycerine komt ook voor als spray, die ook onder de tong wordt gesprayd. Er mogen
 
nooit meer dan 3 opeenvolgende doses gegeven worden.
 
In geval van een lage bloeddruk (systolisch lager dan 100 mmHg), dus in geval van shock, is
 
nitroglycerine gecontraïndiceerd. Het risico bestaat dat de bloeddruk nog verder daalt en de hersenen
 
te weinig zuurstof krijgen met als gevolg bewusteloosheid. Als je dus een lage bloeddruk vermoedt op
 
basis van een snelle zwakke pols of duizeligheid van het slachtoffer, geef dan geen medicatie onder de
 
tong.
 

Huidige versie van 2 feb 2015 om 12:19

Auteur: Pim / Supervisor: Pim, Stephan / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Aagje. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


In de Nederlandse taal worden veel 'lekentermen' gebruikt voor aandoeningen aan het hart, die niet altijd even duidelijk zijn. Een belangrijk voorbeeld is hartaanval, waarmee men zowel een hartinfarct als een hartstilstand kan bedoelen. In de medische term wordt voor het hartinfarct de term myocardinfarct gebruikt (het myocard is de hartspier).

  • Hartinfarct of myocardinfarct: zuurstoftekort in het hart als gevolg van een volledige afsluiting van een van de kransslagaders door een bloedstolsel, vaak ten gevolge van aderverkaling. Door zuurstoftekort sterven hartspiercellen af en ontstaat blijvende schade aan de hartspier.
  • Angina pectoris: relatief zuurstoftekort in het hart als gevolg van een gedeeltelijke afsluiting van de kransslagader bij toename van de zuurstofvraag van de hartspier.
  • Hartstilstand: het hart klopt niet meer als gevolg van een hartritmestoornis of afwezigheid van enig hartritme.
  • Myocard: medische term voor hartspier.
  • Coronairen: medische term voor kransslagaders.

Deze pagina beschrijft de aandoeningen aan het hart die pijn op de borst als symptoom hebben. Op de pagina Pijn op de borst worden een uitgebreider overzicht gegeven. Realiseer je goed dat het onderscheid tussen de verschillende ziektebeelden lastig kan zijn en laagdrempelig professionele hulp wordt ingeschakeld.

Hartinfarct en angina pectoris

Inleiding op onderwerp

Hart- en vaatziekten zijn in de huidige tijd een belangrijke groep ziektebeelden die veel ziekenhuisopnames en sterfte veroorzaken. De eerstehulpverlener loopt grote kans met deze ziektebeelden te maken te krijgen, in de thuissituatie, op zijn werk en op straat. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een situatie waarin snel ingrijpen vereist is.

De twee belangrijkste ziektebeelden in deze groep zijn het hartinfarct (of myocardinfarct genoemd) en angina pectoris (letterlijk: pijn op de borst). Ze behoren tot de groep van de ischemische hartziekten. Ischemie betekent een tekort aan zuurstof in de weefsels, in dit geval de hartspier (het myocard). Het zuurstoftekort wordt veroorzaakt door een (tijdelijke) vernauwing of volledige verstopping van de kransslagaders in het hart. De kransslagaders zorgen voor de zuurstofaanvoer naar de hartspier. Een afsluiting zorgt dan ook voor een tekort aan zuurstof, ofwel ischemie. Belangrijkste klachten bij een afsluiting zijn pijn op de borst en benauwdheid. Indien de verstopping zorgt voor zuurstoftekort in een groot deel van de hartspier kan een hartstilstand optreden en is reanimatie noodzakelijk.

Een bijzondere oorzaak van pijn op de borst en een hartinfarct bij jonge mensen is het hartinfarct als gevolg van cocaïne-gebruik, vaak in combinatie met roken. Door het krachtig samentrekken van de kransslagaders treedt zuurstoftekort in de hartspier op, waardoor hartspiercellen afsterven.

Angina Pectoris

Angina pectoris betekent letterlijk pijn op de borst. Bij angina pectoris ontstaat tijdelijk een zuurstoftekort in het hart, door een vernauwing van de kransslagaders. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door ophoping van vetten en andere afvalstoffen in de wand van de kransslagaders door atherosclerose (aderverkalking). De vernauwing is niet volledig, er kan nog steeds bloed naar de hartspier getransporteerd worden. Op het moment dat het slachtoffer zich gaat inspannen zal het hart sneller gaan kloppen om aan de toegenomenen vraag naar zuurstof in het lichaam te voldoen, het hart gaat harder werken. Om meer inspanning te kunnen leveren heeft de hartspier meer zuurstof nodig, en zal dus de aanvoer van bloed naar de hartspier moeten toenemen. In een normaal hart met gezonde kransslagaders is dat geen probleem, echter indien er een vernauwing is, kan er niet meer voldoende bloed worden aangevoerd. Er treedt dus een tekort aan zuurstof op in de hartspier, ook wel relatieve ischemie genoemd. Er komt nog wel wat zuurstof, maar niet meer voldoende om aan de vraag te voldoen.

Het zuurstoftekort leidt tot het vrijkomen van verschillende chemische stoffen in de hartspier. Deze stoffen veroorzaken een pijnsensatie. Indien de inspanning gestopt wordt en de zuurstofvraag afneemt, zal ook de relatieve ischemie afnemen en daardoor de pijn zakken. Er is in principe geen onherstelbare schade opgetreden als men tijdig stopt met de inspanning.

Hartinfarct

Hartinfarct betekent dat een deel van de hartspier beschadigd is geraakt en afsterft als gevolg van een zuurstoftekort. Bij een hartinfarct wordt het zuurstoftekort veroorzaakt door een volledige afsluiting van de kransslagader. Het vat wordt afgesloten door een stolsel van bloed. Dat stolsel kan ontstaan op een beschadigde verdikking van de wand als gevolg van atherosclerose, maar kan ook van elders komen (hoewel zelden). Tevens kan een infarct optreden ten gevolge van spasmen van de kransslagaders, bijvoorbeeld door cocaine gebruik. Een volledige afsluiting zorgt voor een absoluut tekort aan bloed in een deel van de hartspier, immers, er kan geen bloed en dus geen zuurstof meer worden aangevoerd.

Afhankelijk van de plaats in de kransslagader waar de verstopping optreedt is een klein of groot deel van de hartspier aangedaan. Indien de vernauwing aan het begin van het vat zit, zal er een groot gebied zijn aangedaan. Net als bij Angina Pectoris treden er door het zuurstoftekort diverse processen op in de hartspier. De vrijgekomen stoffen veroorzaken (ernstige) pijn op de borst, vaak met uitstraling naar armen of kaak, misselijkheid, braken, bleekheid, zweten. Doordat er geen zuurstof meer wordt aangevoerd treedt onherstelbare schade aan de hartspier op, een deel sterft af.

Symptomen en klachten

Zowel angina pectoris en het hartinfarct zijn aandoeningen die een zuurstoftekort in de hartspier veroorzaken, met als belangrijkste verschil dat de schade bij angina pectoris zich herstelt en bij het hartinfarct onherstelbare schade ontstaat. De symptomen overlappen echter voor het grootste deel.

Pijn door zuurstoftekort in het hart kenmerkt zich door een hevige drukkende pijn recht achter het borstbeen, soms beschreven als het gevoel alsof er een olifant op de borst staat of alsof er een strakke band rond de borst zit. De pijn is meestal drukkend van aard, zelden stekend. De pijn kan uitstralen naar de linkerarm, de nek, de kaak en tussen de schouderbladen. Soms wordt de pijn meer in de bovenbuik gevoeld.

Naast pijnklachten zijn er vaak begeleidende symptomen aanwezig, zoals misselijkheid en braken. Slachtoffers met een hartinfarct zien vaak grauw en transpireren hevig. Ze zijn erg angstig ('doodsangst'). Slachtoffers kunnen erg benauwd zijn. De schade aan de hartspier kan ook een hartritmestoornis veroorzaken, zoals ventrikelfibrilleren. Dat is een circulatiestilstand en reanimatie is dan noodzakelijk.

Bij vrouwen, ouderen en diabetici zijn de klachten vaak minder specifiek en kunnen sommige van de bovenstaande klachten afwezig zijn. Zij voelen zich misschien wat grieperig, niet helemaal fit of hebben bijvoorbeeld met name pijn in de buik of rug. Soms wordt hierdoor de diagnose gemist en wordt onterecht geen, of pas laat hulp ingeschakeld.

Ook kunnen klachten bij een hartinfarct erg lijken op het gevoel alsof er 'voedsel blijft' hangen in de slokdarm, of als zuurbranden slokdarm of maag. Ook hierbij worden soms klachten als misselijkheid en braken gezien. De klachten zijn dus niet altijd specifiek en helder. Soms zijn de karakteristieke klachten van pijn midden op de borst afwezig en is er met name uitstraling en bijkomende verschijnselen als misselijkheid, braken en zweten.

De belangrijkste symptomen van angina pectoris en hartinfarct op een rijtje:

  • Drukkende pijn midden op de borst, achter het borstbeen
  • Uitstraling naar (linker)arm, schouder, nek of kaken
  • Kortademigheid en benauwdheid
  • Misselijkheid, braakneigingen en braken
  • (Hevig) zweten, bleke en klamme huid
  • Grauw gelaat
  • Hevige angst, onrust
  • Zakt af in rust > angina pectoris
  • Blijft aan ondanks rust of nitrospray > hartinfarct

Onderscheid tussen angina pectoris en hartinfarct

Het onderscheid tussen deze twee ziektebeelden is niet altijd eenvoudig te maken, en bij twijfel zal men dan ook uitgaan van een hartinfarct. Angina pectoris treedt met name op bij inspanning, zoals lopen, fietsen, traplopen of door emoties. Een hartinfarct kan zowel bij inspanning als in rust optreden. De symptomen komen sterk overeen, al zijn ze bij het hartinfarct vaak duidelijker aanwezig en ernstiger. De pijn bij angina pectoris zakt als het slachtoffer de inspanning staakt en is meestal na 10-15 minuten weg, terwijl bij een hartinfarct de pijn in alle hevigheid blijft bestaan.

Door het stellen van goede vragen aan het slachtoffer kan men uitzoeken of er inderdaad sprake is van hartklachten. Wat ook voor hartklachten kan pleiten, is het zogenaamde risico profiel. Realiseer je wel dat het lang niet altijd gemakkelijk is en dat je laagdrempelig professionele hulp inschakelt.

  • Waar heeft u pijn? Midden op de borst, of meer links of rechts?
  • Straalt de pijn uit? Naar arm, kaak, schouders, rug?
  • Heeft u dit eerder gehad? Wat was er toen aan de hand?
  • Gebruikt u medicijnen voor hartklachten?
  • Komen er hartklachten in de familie voor?
  • Risico profiel: leeftijd boven de 50 jaar, roken, bekend met suikerziekte of hoge bloeddruk, familieleden met hartklachten.

Realiseer je dat ook andere ziektebeelden pijn op de borst kunnen geven en kunnen lijken op een hartinfarct. Denk bijvoorbeeld aan hyperventilatie, waarbij de pijn overwegend stekend is. Incidenteel wordt stekende pijn gezien bij een hartinfarct.

Behandeling

Bij pijn op de borst dient het slachtoffer alle inspanning te staken. Immers kan de inspanning een oorzaak zijn van de klachten of kan het zelfs de klachten verergeren. Het is lastig om in te schatten of er sprake is van angina pectoris of een hartinfarct. Als het slachtoffer bekend is met pijn op de borst en daarvoor medicijnen heeft die hij bij acute pijn op de borst kan gebruiken, vraag het slachtoffer om zelf de medicijnen in te nemen. Dat kan een tablet of een spray onder de tong zijn. Bij het nemen van nitrospray onder de tong is het van belang dat het slachtoffer zit of ligt. De spray kan een bloeddrukdaling veroorzaken waardoor het slachtoffer flauwvalt, geef het dus niet als er klachten aanwezig zijn van duizeligheid of licht in het hoofd zijn. Het slachtoffer moet zelf in staat zijn om de medicatie in te nemen. Indien hij dat niet kan, geef dan geen medicatie en neem contact op met 112.

Indien de pijn snel zakt is er waarschijnlijk sprake van angina pectoris. Vraag het slachtoffer wat hij gewoonlijk in die situatie doet. Is de pijn ontstaan bij inspanning, maar heeft iemand nooit eerder pijn op de borst gehad? Dan nemen we geen risico en wordt professionele hulp ingeschakeld.

Stel het slachtoffer gerust, immers, slachtoffers met een hartinfarct staan doodsangsten uit. Bij een hartinfarct dient zo snel mogelijk professionele hulp te worden ingeschakeld. Indien een slachtoffer snel in het ziekenhuis behandeld wordt, kan soms het bloedstolsel in de kransslagader nog verwijderd worden en kan de schade worden beperkt. Daarnaast kan bij een hartinfarct een hartritmestoornis optreden, waarbij reanimatie noodzakelijk is.

Laat een slachtoffer dat ernstig benauwd is wachten in een halfzittende houding op de komst van de ambulance. Een halfzittende houding is een houding waarbij het slachtoffer zittend wat achterover leunt, bijvoorbeeld op de knieën van de hulpverlener die achter hem zit.

Essentieel, vergeet niet:
Neem geen risico. In de praktijk is het voor de eerstehulpverlener erg lastig om onderscheid te maken tussen het hartinfarct, angina pectoris of andere oorzaken van pijn op de borst. Bij twijfel ga je uit van het ergste (hartinfarct) en wordt direct professionele hulp ingeschakeld!

Overzicht Eerste Hulp

Sommige thema's zijn erg uitgebreid en er kan veel verteld worden. Om het overzicht te bewaren voor beginnende én gevorderde Eerste Hulpverleners wordt een samenvatting van ieder onderwerp in onderstaand schema gezet:

Koptekst Angina pectoris Hartinfarct
Situatie Pijn op de borst bij inspanning Pijn op de borst in rust (soms bij inspanning)
Verschijnselen Drukkende pijn achter borstbeen
Benauwdheid of kortademigheid
Matig zweten/klam
Soms misselijk, soms braken
Zakt in rust of na nitrospray
Drukkende pijn achter borstbeen
Benauwdheid of kortademigheid
Hevig zweten, bleek, grauw
Vaak misselijkheid, braken
Zakt niet in rust of na nitrospray
Conclusie Angina pectoris Hartinfarct
Handelen Verwijs slachtoffer naar huisarts
Bij twijfel: bel 112!
Bel 112!
Halfzittende houding
Geruststellen
Opmerkingen Neem geen risico. Bij twijfel gaat men uit van een hartinfarct!


Achtergrondinformatie/Verdieping

Volgt.

Professionele hulpverleners

Professionele hulpverleners zullen bij aankomst bij het slachtoffer de ABCDE-methodiek starten volgens het Advanced Life Support protocol. Er wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt om te kijken of er aanwijzingen zijn voor zuurstoftekort in het hart.

Zij volgen een aantal stappen om de klachten te verminderen en ernstiger schade te voorkomen:

  • Het slachtoffer krijgt zuurstof via een sonde of op een non-rebreathing mask voor extra zuurstof in het bloed en voor comfort.
  • Men geeft medicijnen om het bloed te verdunnen, o.a. (aspirine).
  • Men geeft nitroglycerine via het infuus om de kransslagaders zoveel mogelijk te verwijden en zo de zuurstof aanvoer naar het hart te verbeteren en de pijn te verlichten.
  • Men geeft eventueel morfine om de pijn te verminderen en de benauwdheid te doen afnemen.