Bloeduitstorting

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: Ehbozwolle / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een bloeduitstorting (medische term: hematoom) is een bloeding van de onderhuidse weefsels als gevolg van scheuring van de kleine vaatjes, waardoor bloed weglekt uit de vaatjes en in het weefsel terecht komt. In de volksmond wordt een bloeduitstorting ook wel blauwe plek genoemd. Een bloeduitstorting kan zowel in de huid voorkomen (blauwe plek), als in de weefsels, spieren, organen, schedel en hersenen.

Vaak is een bloeduitstorting het gevolg van een kneuzing van het onderhuidse weefsel en is er een blauwe plek te zien. Er is zwelling van de huid en pijn. De kleur van de blauwe plek veranderd in de loop van enkele dagen of weken omdat het lichaam het hemoglobine uit de rode bloedcellen gaat afbreken en omzet in pigmenten. De blauwe plek kleurt van blauw, naar geel-groen en vervolgens geel. De bloeduitstorting is na een ruime week genezen, bij grote bloeduitstortingen kan dit soms langer duren.

Mensen die bloedverdunners gebruiken of een stollingsziekte hebben, zoals hemofilie hebben een verhoogd risico op bloeduitstortingen in de huid en in organen.

Eerste Hulp

Een bloeduitstorting wordt behandeld zoals een kneuzing door middel van het toepassen van de (R)ICE-regel.