Asdrukpijn

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Asdrukpijn is pijn op de plaats van de breuk bij druk in de richting van de lengteas van het bot bij een botbreuk. Asdrukpijn is vrij specifiek voor een botbreuk, al is er soms ook asdrukpijn terwijl er geen botbreuk is. Asdrukpijn wordt niet getest indien er overduidelijk sprake is van een botbreuk, zoals bij een standsafwijking of forse zwelling in het aangedane lichaamsdeel.

Asdrukpijn wordt kan bijvoorbeeld getest worden door:

  • Vingers: pak de hand vast en duw de vinger voorzichtig in de richting van de hand.
  • Onderarm: pak de arm vast bij de pols en de elleboog en duw deze voorzichtig naar elkaar toe.
  • Bovenarm: pak de arm vast bij de elleboog en leg een hand op de schouder. Houdt de hand op de schouder op zijn plaats en duw de elleboog voorzichtig in de richting van de schouder.
  • Onderbeen: pak de voet onder de hiel vast en leg de andere hand net boven de knie. Duw de hand onder de hiel in de richting van de knie.
  • Gehele been/bovenbeen (bij een liggend slachtoffer): duw voorzichtig onder de hiel in de lengte richting van het bovenbeen. Let op: deze handeling wordt niet uitgevoerd indien er verdenking bestaat op bekkenletsel.

Asdrukpijn wordt door eerstehulpverleners niet getest op de borstkas, nek, rug en het bekken. Hierbij kan testen van asdrukpijn het letsel verergeren en tot blijvende schade leiden.