Wondpleister

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Wondpleister wordt gebruikt om kleine wonden af te dekken en bestaat uit een strook kleefpleister met daarin een stukje gaas. Wondpleisters zijn niet steriel, maar kunnen zonder problemen op kleine wonden gebruikt worden. Er zijn veel verschillende soorten wondpleisters verkrijgbaar.

  • Pleister op de rol, die op maat geknipt kan worden en toegepast kan worden op diverse lichaamsdelen (zie ook pleisters plakken.
  • Blauwe horecapleisters, die vanwege hun blauwe kleur gemakkelijk teruggevonden kunnen worden wanneer zij per abuis in het voedsel terecht komen.
  • Eilandpleisters, in vierkante en rechthoekige vorm en in meerdere maten verkrijgbaar bestaan uit een gaasje met aan vier zijden plakranden.
  • Vingerpleisters die een speciale vorm hebben zodat ze op de top van een vinger geplakt kunnen worden.

Allergie

Let op: sommige mensen zijn allergisch voor de bruine wondpleisters. Zij krijgen hier uitslag van. Gebruik in dat geval liever een witte of 'hypo-allergene' pleister.

Zie ook Pleisters plakken en de overzichtspagina met verbandmiddelen..