Klacht:Pijn in de rug

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Pijn in de rug is een klacht die zeer veel voorkomt in de bevolking. Iedereen heeft wel eens wat rugpijn, soms zomaar uit het niets, soms omdat men een verkeerde beweging maakt. Een belangrijk onderscheid moet gemaakt worden tussen pijn in de rug die na een trauma ontstaan is en pijn in de rug die spontaan ontstaat.

Pijn in de rug na een ongeval

Pijn in de rug na een ongeval wordt elders uitgebreid besproken besproken, namelijk op de pagina over wervelletsel. Pijn in de rug na een ongeval of een val van hoogte (het hoogenergetisch trauma) is verdacht voor wervelletsel tot het tegendeel bewezen is. Men houdt het slachtoffer dan ook onbeweeglijk.

Spontaan pijn in de rug

Lage rugpijn

Pijn in de onderrug of lage rugpijn komt veel voor en is vaak het gevolg van onverwachte draaibewegingen in de rug of een verkeerde houding. Pijn in de spieren van de onderrug wordt vaak 'spit' genoemd. Indien er ook uitstraling naar het ondereen is kan er ook sprake zijn van een hernia. Bij uitvalsverschijnselen of problemen met plassen moet een arts worden ingeschakeld.

Aneurysma

Een aneurysma van de aorta, ofwel een verzwakking en verwijding van de grote lichaamsslagader kan behalve acute pijn in de buik ook pijn in de rug geven. Soms is er vooraf al wat pijn in de rug geweest, die vrij plotseling toeneemt en daarnaast ook pijn in de buik geeft. Vaak zijn er tekenen van shock als gevolg van acuut bloedverlies in de buik.

Wervelbreuk bij botontkalking

Bij ouderen wordt als gevolg van botontkalking de stevigheid van het bot minder. Hierdoor kunnen 'spontaan' breuken in de wervellichamen optreden, waarbij er nauwelijks sprake is van een trauma. Dit kan bijvoorbeeld optreden na het opstaan of gaan zitten in een stoel, of bij een kleine valpartij waarbij men op de billen land. Door de kracht die wordt uitgeoefend op het wervellichaam zakt deze als het ware in. Meestal blijft de wervelkolom hierdoor wel stabiel. Deze wervelbreuken bevinden zich met name in de lumbale wervelkolom.

Er is vaak (veel) pijn in de rug. Meestal treedt er geen uitval van de beenspieren of het gevoel in de benen op.

Alarmsymptomen bij pijn in de rug

  • Ontstaan van pijn in de rug na een ongeval, val van hoogte of ander hoogenergetisch trauma
  • Pijn in de rug met uitstraling naar de benen
  • Gevoelsstoornissen of krachtsverlies in de benen
  • Tintellingen in de benen
  • Incontinentie voor urine of outlasting of juist het onvermogen om te plassen
  • Doof gevoel in het gebied rond de genitaliën, billen en anus
  • Koude witte onderbenen
  • Tekenen van shock
  • Hevige rugpijn waarbij ook pijn in de buik of op de borst aanwezig is (aneurysma)