Ventolin

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Voorbehouden of risicovolle handeling
Deze vaardigheid valt onder de voorbehouden of risicovolle handelingen. Deze valt niet binnen de standaard vaardigheden van de Eerste Hulp.
Ventolin dosisaerosol.

Ventolin is een medicijn (stofnaam salbutamol) dat gebruikt wordt bij astma-aanvallen. Het zorgt voor verwijding van de bronchiën (bronchodilatatie en zodoende voor afname van benauwdheidsklachten. Het is beschikbaar als poederinhalator en als verstuiver (zie afbeelding).

De stof salbutamol zorgt voor verwijding van de bronchiën in de longen doordat het ontspanning geeft van de gladde spiercellen rondom de bronchiën. Hierdoor neemt meestal de benauwdheid van een astma aanval snel af. Salbutamol werkt snel, maar relatief kort, soms is het nodig om de dosis nog een keer te herhalen.

Salbutamol werkt niet alleen op de longen, maar kan wanneer grote hoeveelheden worden ingenomen ook hartkloppingen en een snelle hartfrequentie veroorzaken. Neem daarom niet meer dan het maximaal aantal voorgeschreven dosis in. Indien er geen effect optreedt, neem dan contact op met een arts.