Spierkrampen

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Spierkramp is een onwillekeurige, zeer pijnlijke, plotselinge samentrekking van een spier. De spier of een gedeelte van een spier voelt daardoor hard aan. De bewegingsfunctie is ook gestoord. Kramp treedt niet alleen op tijdens inspanning, maar kan zich ook voordoen in de uren daarna. Ongeoefende, maar ook geoefende, zwemmers hebben nogal eens last van krampen in de kuiten. Bij kramp in de kuiten tijdens het zwemmen moet je je op de rug draaien en de enkel bewegen. Mogelijke oorzaken van deze klachten zijn onder andere zoutgebrek, melkzuurophoping, hyperventilatie en koud water. Volgens vele sportartsen zou een tekort aan kalium en natrium de voornaamste oorzaak zijn.

De kans op het optreden van spierkrampen kan verkleind worden door de inspanning rustig op te bouwen, een goede warming up en daarnaast regelmatig eten en tijdig drinken bij duursporten.

Wees er op bedacht dat spierkrampen ook kunnen voorkomen als gevolg van vergiftigingen of steken en beten van dieren of insecten.

Eerste Hulp

De eerste hulp bij spierkrampen bestaat uit het staken van de inspanning en het voorzichtig rekken van de aangedane spier. Bij kramp in de kuitspier duwt men voorzichtig de bovenzijde van de voet in de richting van het hoofd van het slachtoffer, waardoor rek op de kuitspier komt te staan. Soms helpt het om de spier te masseren.