Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Explosie en blast

1.265 bytes toegevoegd, 15 jun 2012 14:54
geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:Blastletsel.jpg|200px|thumb|right|Ernstig blastletsel aan hoofd en borstkas. Foto: hanzzzz.]]
'''Blast ''' is een bijzonder type letsel dat we in Nederland niet iedere dag tegenkomen. Blast is een specifieke groep letsels die ontstaan als gevolg van plotselinge luchtverplaatsing door een '''explosie. Bij een ontploffing ontstaat een drukgolf die zich vanaf de plaats waar de explosie plaatsvindt in alle richtingen verspreid. De drukgolf oefent grote kracht uit op alles wat hij in zijn weg tegenkomt. Zo raken gebouwen beschadigd, vallen bomen om en kunnen ook mensen (ernstige) letsels oplopen door de inwerking van de kracht op het lichaam'''.
====Factoren bij een explosie====
Bij een explosie ontstaat een drukgolf die zich vanaf de plaats waar de explosie plaatsvindt in alle richtingen verspreid. De drukgolf oefent grote kracht uit op alles wat hij in zijn weg tegenkomt. Zo raken gebouwen beschadigd, vallen bomen om en kunnen ook mensen (ernstige) letsels oplopen door de inwerking van de kracht op het lichaam. Hoe krachtiger de explosie, hoe groter de drukgolf en hoe verder de drukgolf zal reiken. De kracht van de explosie bepaalt onder andere de schade en de afstand waarover beschadiging is opgetreden.
 
De omgeving waar een explosie plaatsvindt bepaalt mede hoe groot de schade zal zijn. In het open veld kan de drukgolf zich verder verspreiden omdat hij minder obstakels tegenkomt. In een stad met veel hoge gebouwen komt de drukgolf minder ver, maar kan de schade aanzienlijk zijn. Een explosie in het water verspreid zich veel sneller dan in de lucht, en leidt vaak tot veel ernstiger letsel bij het slachtoffer. In een gesloten ruimte zal een explosie leiden tot toename van de druk, waardoor deze krachtiger naar buiten verplaatst.
 
====Letsels bij explosies en blast====
Letsels als gevolg van blast zijn in te delen in 4 groepen in volgorde van ontstaan:
# Primair: ontstaan als gevolg van de schokgolf. Deze letsels bevinden zich met name in de organen waar lucht of gas in aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan het oor (trommelvliesbeschadiging, bloed uit het oor), de longen (beschadiging van [[longblaasjes]] en het ontstaan van een [[klaplong]]) en de darmen. Primaire letsels zijn niet altijd direct zichtbaar aan de buitenzijde van het slachtoffer, terwijl zij toch levensbedreigend kunnen zijn.
# Secundair: ontstaan door rondvliegende objecten zoals puin, bomsplinters enzovoorts die het slachtoffer raken en letsel veroorzaken. Dit kan vele vormen hebben, van [[bloeduitstorting]]en, [[stomp trauma]] tot [[doordringende wonden]].
# Tertiair: het slachtoffer wordt door de schokgolf op de grond of tegen een ander object aan geworpen. Net als bij de secundaire letsels zien we hier [[stomp trauma]] en [[doordringende wonden]]
====Eerste Hulp====
De eerste hulp bij blastletsels bestaat uit het veiligstellen van de [[vitale functies]] en letsels behandelen. Uiteraard wordt zo snel mogelijk [[professionele hulp]] ingeschakeld.
 
==Bronvermelding==
Op deze pagina wordt gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref name="SEHBSL">Spoedeisende Hulpverlening. RG van Kesteren, Th W Wulterkens. (BSL 2007) ISBN 9031340278</ref><ref name="geoefend">De geoefende EHBO'er, derde druk (Het Oranje Kruis, 1999) ISBN90-238-4154-9</ref>
<references/>
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Trauma]]

Navigatiemenu