Spoedeisende Hulp

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Hulpdiensten:SEH)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De Spoedeisende Hulp (ook wel afgekort als SEH) is de afdeling van het ziekenhuis waar alle spoedeisende ziektebeelden worden behandeld. Men kan worden doorverwezen naar de Spoedeisende Hulp door de huisarts of huisartsenpost, of door een ambulance worden binnengebracht.

Traumakamer op de Spoedeisende Hulp

Om op eigen gelegenheid naar de Spoedeisende Hulp te gaan, is het noodzakelijk eerst een afspraak te maken bij de huisarts of huisartsenpost. De huisarts kan inschatten of doorverwijzing naar de Spoedeisende Hulp noodzakelijk is.

Letsels die onder andere na doorverwijzing naar de Spoedeisende Hulp kunnen:

Verder worden uiteraard alle slachtoffers van ongevallen, onwelwordingen en reanimaties per ambulance de Spoedeisende Hulp binnengebracht.

Triage op de SEH

Bij binnenkomst op de Spoedeisende Hulp zal een verpleegkundige inschatten hoe urgent het ziektebeeld van de patient is en binnen welke termijn hij door een arts gezien moet worden. Dit wordt ook wel triage genoemd. Na de triage zal de patient verder geholpen worden door het team op de SEH, bestaande uit verpleegkundigen, arts-assistenten, SEH-artsen en specialisten. Ook op de SEH wordt gebruik gemaakt van het ABCDE-protocol. Op de meeste SEH afdelingen is apparatuur voor röntgen onderzoek beschikbaar en in de traumacentra vaak ook CT-scanners. Opvang van ernstig gewonde patienten geschied op de traumakamer, waar alles voor stabilisatie van de patient aanwezig is. Daarnaast zijn er vaak aparte kamers voor reanimaties, behandeling van chirurgische letsels en de opvang van kinderen.