Huisartsenpost

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Hulpdiensten:Huisartsenpost)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Voor de meeste (kleine) letsels geldt dat de huisarts deze kan behandelen, zodat het slachtoffer naar de huisarts gebracht kan worden. Indien de huisarts de wonden niet zelf behandelt, zal deze het slachtoffer doorverwijzen naar de Spoedeisende Hulp (SEH).
Voorbeelden:

  • Kleine verwondingen, zoals snijwonden, bijtwonden
  • Kleine wonden die gehecht dienen te worden
  • Plotselinge hoofdpijn, buikpijn, hoge koorts (tenzij er alarmsymptomen zijn!)
  • Bij twijfel of behandeling op de Spoedeisende Hulp nodig is


Buiten kantooruren (08:00-17:00) uur is de huisartsenpost bereikbaar voor dringende huisartsgeneeskundige zorg die niet tot de volgende werkdag kan wachten. In iedere stad zijn een of enkele huisartsenposten waarnaar men slachtoffers kan verwijzen. Bij verwijzing naar een huisartsenpost dient men wel eerst een afspraak te maken.
Waar vroeger de huisartsen binnen een groep of gemeente afwisselend buiten kantooruren diensten verzorgden vanuit hun eigen praktijk is er sinds een aantal jaren de huisartsenpost of HAP. De huisartsenpost is een samenwerking van alle huisartsen in een gemeente, die vanaf een vaste lokatie (de post) spoedeisende huisartsenzorg leveren buiten kantooruren. Doorgaans zijn tijdens een dienst 2 a 3 huisartsen werkzaam, waarbij er 1 dienst doet op de post zelf en patienten na afspraak ziet, 1 spoedvisites rijdt met een speciale auto en 1 het callcenter waar de triage plaatsvindt superviseert

Om de huisartsenpost te kunnen bezoeken dient men eerst een afspraak te maken via de telefoniste. Zij volgt een protocol voor triage en schat in of de patient direct gezien moet worden, of er een spoedvisite dient plaats te vinden, of dat het consult telefonisch kan worden afgehandeld en de patient de volgende werkdag naar zijn eigen huisarts kan gaan.