Handgreep van Zäch

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De handgreep van Zäch is een methode voor immobilisatie van de nekwervelkolom. Zie ook manuele fixatie en log-roll.

De handgreep van Zäch is stabieler dan manuele fixatie en kan tevens gebruikt worden om het slachtoffer met 2 hulpverleners voorzichtig te draaien op de zij.

Uitvoering
Zach1.jpg Kniel achter het slachtoffer. Vertel wat je gaat doen en dat ze zo min mogelijk moeten bewegen. Plaats je ellebogen op je knieën, en zorg dat je stabiel zit. Plaats je ene hand met gestrekte vingers vingers onder de nek en de duim richting het sleutelbeen.
Zach2.jpg De ander hand wordt onder de nek en een deel van het achterhoofd geplaatst, waarbij de vingers de gestrekt onder de nek zitten en de duim op de kaaklijn. (De duim is hier iets te laag afgebeeld, deze mag tegen de onderkaak liggen).
Zach3.jpg Het hoofd wordt tussen de armen ingeklemd, zonder hierbij de nek of het hoofd de manipuleren.
Zach4.jpg De vingers bevinden zich onder de nek. Met de handgreen van Zäch kan ook gebruikt worden om het slachtoffer te draaien, samen met een andere hulpverlener, indien het slachtoffer gaat braken.