Cyanose

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim/Wikipedia / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Bronvermelding
De tekst op deze pagina is afkomstig van Wikipedia en kan bewerkt zijn.

Cyanose is het blauw kleuren van de huid door de aanwezigheid van gedeoxygeneerd hemoglobine in de bloedvaten in de buurt van het huidoppervlak. Het kan voorkomen in de vingers, ook onder de nagels, en in andere extremiteiten (dit wordt perifere cyanose genoemd), of (ook) in de lippen en het gezicht (centrale cyanose).

Centrale cyanose

Centrale cyanose wijst op een probleem met de circulatie of ademhaling dat leidt tot verminderde oxygenatie (zuurstofvoorziening) van het bloed in de longen of verhoogde zuurstofextractie (zuurstofontrekking) door vertraagde circulatie van het bloed door de bloedvaten in de huid. Acute cyanose kan het resultaat zijn van verstikking (asfyxie) of stikken en is een teken dat de ademhaling is geblokkeerd.

Perifere cyanose

Perifere cyanose wijst op een verminderde doorbloeding in de kleine bloedvaten, bijvoorbeeld wanneer iemands handen erg koud zijn. Dit wordt acrocyanose genoemd en komt soms ook wel eens permanent voor bij normale temperaturen. Perifere cyanose kan ook optreden indien de doorbloeding van de huid verminderd is, zoals bij shock.