Betadine

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Betadine [1], in de volksmond ook wel jodium genoemd, is een bruine vloeistof op basis van povidonjodium die gebruikt wan worden voor ontsmetting van de huid en wond. Betadine heeft als nadeel dat het de wond verkleurt, waardoor deze niet goed meer te beoordelen is door een arts en wordt zodoende bij voorkeur niet gebruikt indien een wond nog wordt doorgestuurd. Het prikt echter nauwelijks in de wond en geeft geen schade aan de cellen. Het kan zonder problemen in de wond gebruikt worden als de eerstehulpverlener zelf de definitieve wondbehandeling doet.

Betadine is werkzaam zolang de bruin/gele kleur op de huid te zien is.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt geeft Betadine of povidonjodium geen allergische reacties bij mensen met een jodium allergie. Het geeft zelden overgevoeligheidsreacties of irritaties van de huid, ook niet bij mensen met een bekende jodiumallergie. Het vroeger gebruikte Jodium(tinctuur) geeft echter wel kans op een allergische reactie en wordt om die reden niet meer gebruikt.

Zie ook: Ontsmettingsmiddelen