Alcohol

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: [[]] / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Snelle Eerste Hulp tips?
ehbo.nl
Alcoholvergiftiging


Gebruik van alcohol komt veelvuldig voor in de bevolking. Het is een van de meest geaccepteerde vormen van 'druggebruik'. Ook komt het gebruik van soft- en harddrugs steeds meer voor en zijn bij houseparty's drugs gemeengoed. Deze pagina geeft een overzicht van alcohol en drugs en is zeker niet compleet. In de komende tijd zullen meer aanvullingen komen.

Alcohol

Alcohol heeft als chemische naam ethanol en wordt veelvuldig genuttigd in diverse drankvormen.

De hoeveelheid alcohol wordt gemeten in eenheden (EH) alcohol. In 1 eenheid alcohol zit 10 gram pure alcohol (ethanol). Een standaard glas voor een bepaalde drank, zoals een bierglas, wijnglas of een jeneverglas bevat 1 eenheid alcohol.

Het drinken van 1 eenheid alcohol leidt gemiddeld tot een promillage van 0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door verschil in lichaamsbouw en afbraak van alcohol in het lichaam. Alcohol wordt in het bloed opgenomen via het spijsverteringsstelsel en verspreidt zich via de bloedbaan door het lichaam. Alcohol heeft veel effecten op het lichaam, waarbij de effecten op de hersenen en het zenuwstelsel het meest op de voorgrond staan. Afbraak van alcohol vindt plaats in de lever door een enzym: alcoholdehydrogenase. De snelheid waarmee de omzetting gebeurt is ongeveer 1 glas alcohol per 1,5 uur. Hoe snel alcohol werkzaam wordt is afhankelijk van de opname in de darm, op een lege maag zal alcohol sneller worden opgenomen, terwijl voedsel zorgt voor een meer geleidelijke opname. Daarnaast is de verdeling van alcohol in het lichaam van invloed op het optreden van verschijnselen. Bij mannen wordt tijdens de opname van de alcohol in de darm meer afgebroken, dan bij vrouwen, waardoor vrouwen meer alcohol in het bloed opnemen. Wanneer alcohol wordt 'opgelost' in een grotere hoeveelheid water (lees lichaamsinhoud) zal de concentratie lager zijn en de effecten milder.

Klachten en symptomen

De symptomen bij overmatig alcoholgebruik zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid die men ingenomen heeft. De hoeveelheid alcohol in het bloed wordt uitgedrukt in het zogenaamde promillage, dat afhankelijk is van het aantal ingenomen eenheden (een standaard glas is éénheid) alcohol.

Aantal glazen Promillage Vitale functies Gedrag
1-3 0-0,5 Snellere ademhaling
Snellere hartslag
Makkelijk praten, enige ontremming, vaker plassen
3-7 0,5-1,5 Snellere ademhaling
Snellere hartslag
Verminderde coördinatie
Overschatten van kunnen, slechter inschattingsvermogen, tunnelvisie, aangeschoten gedrag
7-15 1,5-3,0 Vergrote pupillen
Evenwichtsstoornissen
Overdreven emotioneel, misselijkheid, braken
15-20 3-4 Bewustzijnsdaling Verwardheid
20->25 >4 Bewustzijnsdaling
Verminderde ademhaling
Onderkoeling
Bewusteloosheid

Daarnaast ontstaan er ook veel ongelukken door alcohol. Denk daarbij aan (verkeers)ongevallen, onderkoeling, verstikkingen (braaksel) en vechtpartijen.

Presentatie

Slachtoffers die overmatig alcohol gebruikt hebben zijn vaak ontremd, ze zeggen dingen die ze anders niet zouden zeggen. Soms zijn ze overmoedig en doen dingen die ze zonder alcohol niet zouden doen. Men zoekt (seksuele) grenzen op. Het beoordelings- en inschattingsvermogen neemt af en men neemt grotere risico's. Emoties worden vaak versterkt, men is overdreven vrolijk of juist sentimenteel. Soms reageren ze (onverwacht) agressief. Ze kunnen zorgen voor veel onrust op de post en zijn soms erg dwingend.

Het slachtoffer heeft vaak evenwichtsstoornissen, waardoor ze een wat zwalkende gang krijgen. Het reactievermogen neemt af en ze vallen gemakkelijk. Vaak spreekt men met een 'dubbele tong' en heeft men moeite om uit de woorden te komen.

Handelen bij overmatig alcoholgebruik

Alcohol neemt remmingen weg, let dus altijd op de eigen veiligheid. Zorg dat je niet alleen bent als je het slachtoffer benadert en vraag bij voorkeur een vriend of vriendin van het slachtoffer er bij. Zij kunnen het slachtoffer geruststellen. Probeer te achterhalen hoeveel het slachtoffer heeft gedronken (vraag vrienden/omstanders) en of hij/zij nog andere drugs gebruikt zijn. Soms lijdt het slachtoffer aan een ziekte en gebruikt hij daarvoor medicijnen die niet goed samengaan met de alcohol. De verdere behandeling is hetzelfde als bij andere slachtoffers met een bewustzijnsstoornis. Houdt er wel rekening mee dat slachtoffers met overmatig alcoholgebruik gemakkelijk braken, leg ze laagdrempelig in de stabiele zijligging.

Alcohol geeft vaatverwijding in de huid waardoor men sneller afkoelt, ondanks dat het slachtoffer het misschien warm heeft. Bescherm het slachtoffer tegen afkoeling door hem af te dekken met een reddingsdeken.

Koffie versterkt de werking van alcohol, geef dus geen koffie want hierdoor kan de toestand van het slachtoffer verslechteren.

Externe Links http://www.alcoholinfo.nl