Beademingsballon

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: xpert / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Ambuballon met zuurstofreservoir
Voorbehouden of risicovolle handeling
Deze vaardigheid valt onder de voorbehouden of risicovolle handelingen. Deze valt niet binnen de standaard vaardigheden van de Eerste Hulp.

Een beademingsballon, in jargon ook wel 'ambuballon' genoemd is een hulpmiddel voor professionele hulpverleners om een slachtoffer te beademen en van zuurstof te voorzien. De ballon bestaat uit een masker dat in verschillende maten verkrijgbaar is om goed sluitend over mond en neus het slachtoffer te passen, een terugverende ballon waarin men knijpt om lucht in te blazen en een ventiel om de lucht de juiste richting in te sturen (ingeblazen lucht vanuit de ballon naar het slachtoffer, uitgeademde lucht afvoeren naar buiten toe). Sommige ballonnen hebben ook een zuurstofreservoir dat wordt aangesloten op een zuurstofvoorziening. Dit reservoir zorgt ervoor dat de lucht die wordt ingeblazen een zo hoog mogelijk concentratie zuurstof bevat. Het masker kan ook van de ballon verwijderd worden om via een tube in de keel te beademen bij een geintubeerde patiënt.

Tijdens ballonbeademing wordt gebruik gemaakt van speciale handgrepen om het masker goed sluitend over mond en neus van de patiënt te plaatsten en tegelijkertijd de luchtweg vrij te maken door middel van een (aangepaste) jawthrust. Daarnaast worden soms mayotubes gebruikt om de luchtweg vrij te houden.

Ballonbeademing is een vaardigheid die training vereist. De handgrepen om het masker met een of met twee handen goed sluitend om mond en neus te houden vergen oefening. Daarnaast is de techniek van het beademen niet zonder risico's. Bij verkeerde handgrepen en een te hoge druk kan lucht de maag in worden geblazen waardoor het slachtoffer kan gaan braken en aspiratie optreedt.