Zuurstof

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Zuurstof is een kleur- en reukloos gas dat ook wel wordt aangeduid met het scheikundige symbool O2 (ooh-twee). In de lucht om ons heen is ongeveer 21% zuurstof aanwezig. Voor veel processen in ons lichaam is zuurstof nodig om energie te leveren voor de verbranding en het opwekken van energie. Het is essentieel om onze stofwisseling te laten functioneren. Zonder zuurstof kan de mens niet leven.

De mens neemt zuurstof op via de ademhaling waarbij door gasuitwisseling in de longen het zuurstof wordt opgenomen in het bloed en de koolstofdioxide wordt uitgeademd. In het bloed wordt zuurstof voor het grootste deel vervoerd door het hemoglobine-molecuul en voor een klein deel in opgeloste vorm in het bloedplasma.

Zuurstoftekort is een levensbedreigende situatie en leidt onherroepelijk tot problemen en zal bij langere duur leiden tot ernstige schade aan de cellen in ons lichaam.

Zuurstof zelf is niet brandbaar, maar het is een gas dat nodig is voor verbranding en de verbranding bevordert. Aanvoer van zuurstof bij een brandhaard zal tot toename van de brand leiden en kan zelfs een explosie tot gevolgd hebben. Roken in de buurt van een zuurstofbron is dan ook levensgevaarlijk!

Zie ook: Toediening van zuurstof