Huid en weefsel

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Slijmvliezen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Sija / Supervisor: Pim / Co-auteur: Pim / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

De huid is het grootste orgaan en vormt aan de ene kant een barrière voor gevaarlijke stoffen van buiten het lichaam en zorgt er aan de andere kant voor dat stoffen niet het lichaam uit kunnen. Een andere belangrijke taak van de huid is de warmteregulatie. Enerzijds zorgt de huid voor behoud van lichaamswarmte, maar warmte kan ook middels zweten via de huid worden afgestaan.

Huidlagen

De huid bestaat uit een aantal lagen die onderling ook weer in verschillende lagen kunnen worden ingedeeld. Elke laag heeft zijn eigen functie.

Epidermis

De buitenste laag is de epidermis. Het bestaat uit zogenaamd 'meerlagig, verhoornend plaveisel epitheel'. De epidermis bestaat uit 5 lagen. De onderste laag is het stratum basale. Deze laag maakt nieuwe huidcellen. De cellen verschuiven in de loop der tijd naar boven en sterven hierbij af en worden platter. De bovenste laag is het strateum corneum, de hoornlaag. Deze laag bestaat geheel uit dode, verhoornde cellen. De epidermis is de belangrijkste barrière tegen pathogenen en andere giftige stoffen. In de basale laag zitten ook melanocyten. Deze cellen zorgen voor bescherming tegen UV-straling. Ook zorgt de epidermis voor de afgifte van water (en daarmee warmte) aan de omgeving. In mensen is de epidermis het dunste in het ooglid (0,05 mm) en het dikste in de handpalmen en voetzolen (1.5 mm)

Dermis

De middelste laag is de dermis oftewel de lederhuid. Deze laag heeft dicht bindweefsel en zorgt voor de stevigheid van de huid. In deze laag zitten de zweet- en talgklieren, haarwortels en zenuwuiteinden. Haarvaatjes zorgen hier voor de doorbloeding en aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen.

Subcutis

De onderste laag is de subcutis, ook wel hypodermis of onderhuids weefsel genoemd. Deze laag bestaat voornamelijk uit vet en los bindweefsel. Een bloeduitstorting bevindt zich meestal in deze laag van de huid.

Relevante ziektebeelden voor de eerste hulp

Naast verwondingen aan de huid zelf (Huidverwondingen Brandwonden) kan de huid ook een indicator zijn van wat er onder de huid gaande is.

Een arts die zich gespecialiseerd heeft in huidaandoeningen heet een dermatoloog

Bronvermelding