Manuele mondinspectie

Uit Eerste Hulp Wiki
(Doorverwezen vanaf Mondinspectie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De manuele inspectie van de mond of manuele mondinspectie wordt soms uitgevoerd om vreemde voorwerpen uit de mond- en keelholte te verwijderen. Deze inspectie wordt net als de visuele mondinspectie (door te kijken) niet meer standaard uitgevoerd bij een controle van de luchtweg (Airway), maar kan bij verdenking op een vreemd voorwerp wel worden toegepast.

De manuele mondinspectie wordt in principe alleen uitgevoerd bij een slachtoffer dat bewusteloos is. Bij slachtoffers die aanspreekbaar zijn of niet geheel bewusteloos kan door manipulatie in de mond namelijk een braakreflex optreden, met het inademen van braaksel in de longen (aspiratie) als gevolg.

Uitvoering van de manuele mondinspectie

  • Voer deze handeling alleen uit wanneer er verdenking is op een vreemd voorwerp in de mond- keelholte en wanneer het slachtoffer volledig buiten bewustzijn is.
  • Draag handschoenen en zorg dat er gazen bij de hand zijn.
  • Open de mond van het slachtoffer door de onderkaak naar beneden te brengen.
  • Duw de wang van het slachtoffer met twee vingers tussen zijn kaken, zodat bij een onverwachte bijtreflex de mond openblijft en de vingers van de hulpverlener niet klem zitten tussen de tanden van het slachtoffer.
  • Ga met twee vingers van de andere hand in de mond en maak een scheppende beweging om het voorwerp te verwijderen. Gebruik bij braaksel eventueel een gaas dat rond de vingers gedraaid is.