Kleine letsels bij Kinderen

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Ehbozwolle (Overleg | bijdragen) op 23 feb 2012 om 21:09 (Snijwonden)

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Ehbozwolle / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Ehbozwolle. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Deze pagina is bedoelt voor de beginnende eerste hulpverlener welke graag wat meer informatie wil gericht op de kleinere letsels welke elk kind wel eens heeft. Voor zover het mogelijk is zal ik per letsel verwijzen naar de betreffende pagina en alleen de leeftijdsgebonden behandel adviezen schrijven. Graag wijs ik u er op dat hoewel er gesproken wordt over leeftijd, dit geen vast gegeven is. ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier. Als een kind bijvoorbeeld groter is dan leeftijdsgenoten, zal u een hoger leeftijds advies kunnen volgen. bekijk dus goed wat er voor het kind dat behandelt wordt van toepassing is. ook wijs ik u er op dat wanneer u een kind behandelt, 1 van de ouders/verzorgeers er bij haalt. niet alleen is dat makkelijker behandelen, maar ook kunt u dan eventueele instructie's geven.

intro

Ieder kind raakt wel eens gewond. Dat kan een schaafwond zijn, een snijwond of een blauwe plek. Ook kan het kind zich makkelijk verslikken in een snoepje of een kraaltje in zijn neus stoppen. Zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken die op en om het huis kunnen gebeuren. Een ongelukje zit in een klein hoekje. We beginnen deze pagina met de eenvoudige letsels die op en om het huis gebeuren. Daarna beschrijf ik de letsels die wat meer handelingen nodig hebben. mogelijk is beperkt medisch advies nodig. Als laatste beschrijf ik de uitgebreidere letsels waar zonder twijfel medisch advies noodzakelijk is.


Eenvoudige letsels bij Kinderen

Schaafwond

Een schaafwond krijgen kinderen meestal van vallen op de grond. Meer informatie over wat een schaafwond is vind op de betreffende pagina.


De schaafwond goed schoonmaken. Vooral wanneer het buiten is onstaan kan er veel zand en vuil in de wond zitten. Dit moet er allemaal uit. Een kind zal dit niet leuk vinden. Afhankelijk van het kind kan je er een pleister op doen (om te troosten), maar het is beter om de wond niet af te dekken. Is de schaafwond wat dieper, dan wond ontsmetten en afdekken met pleister of Gaasje. let op de grote van de schaafwond. Vooral bij jongere kinderen bedekken schaafwonden al snel een groot deel van het lichaam. Ook de plek van de schaafwond is belangrijk. Een schaafwond die bijvoorbeeld op elleboog of knie zit zal sneller opnieuw beschadigen. Bij twijfel kunt u natuurlijk contact opnemen met de assistente van de huisarts voor verdere adviezen.Snijwonden

Voor de type snijwonden verwijs ik u door naar de betreffende pagina. hieronder behandel ik kind gerichte benadering.

Een kind maakt het soort snijwond niet uit. het enige wat telt is dat er bloed is en een kind vind dat niet goed. Zolang er niet duidelijk iets uit de wond steekt, kunt u het beste de wond zo snel mogelijk afdekken. Daarna kunt u het kind meenemen naar 1 van de ouders. deze kan het kind troosten en u helpen het kind vast te houden terwijl u de wond nader inspecteert. Het valt te overwegen wanneer de wond groter is dan 1 cm of duidelijk breed open staat de wond niet te inspecteren. Dit met het oog op het feit dat dit door een Huisarts ook gedaan word. Op die manier voorkom je dat het kind onnodig veel pijn en stress oploopt.


Blauwe plek

Iedereen heeft wel eens een blauwe plek gehad. Wilt u weten wat een Blauwe plek nou eigenlijk is, kijk dan op de betreffende pagina. Vooral kinderen krijgen nou eenmaal vaak blauwe plekken. meestal onschuldig maar soms kan het wijzen op iets ergers. Informeer daarom bij het kind hoe hij aan de zere plek komt. Mogelijk is het kind ergens op gevallen wat een aanwijzing kan zijn voor verder letsel. ook als een kind het aangedane deel van het lichaam erg ontziet kan er meer aan de hand zijn. Extra aandacht dient gegeven te worden aan plekken in het gezicht. Deze kunnen in sommige gevallen wijzen op dieper letsel en het kind zal tijdens spelen hier niet meteen last van hebben.Blaren

Meer informatie over type blaren en wat wel en niet te doen staat op de betreffende pagina. hier wordt alleen gesproken over de bij kinderen meest voorkomende type blaar en dat is een drukblaar of wrijvingsblaar. Deze ontstaan vaak op de hak en soms op de handen. Door strakke kleding kan ook een blaar onstaan, maar daar is vaak meer aan de hand.

Over het algemeen komt een kind met een blaar alleen wanneer hij hem ziet of er last van heeft. het type blaar zoals hierboven beschreven mag ter verlichting van pijn kapot geprikt worden. Voorwaarde is wel dat er geen bloed in de blaar zit. Na lek prikken de blaar en omgeving van de blaar ontsmetten en met een pleister afdekken.