Mitella

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: C.P.P. van Romburgh. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een mitella is een draagdoek voor de onderarm die kan worden aangelegd met een driekante doek. Een mitella geeft rust en steun aan het aangedane lichaamsdeel. Een mitella wordt aangelegd bij alle letsels aan vingers, pols en de onderarm, tot aan de elleboog. Voor letsels aan de elleboog, bovenarm of sleutelbeen wordt een brede das aangelegd. Een mitella voorkomt dat de hand of onderarm naar beneden hangt, waardoor stuwing in de hand en vingers kan optreden, wat pijn en een kloppend gevoel geeft.


Het aanleggen van een mitella:

  • Neem een driekante doek en vouw deze geheel uit. Bij kinderen kan de doek eventueel 1x dubbel gevouwen worden als de doek te groot is.
  • Leg de stompe hoek van de driekante doek onder de elleboog van de aangedane arm. De scherpe hoeken worden ook wel 'slip genoemd en worden gebruikt om te knopen.
  • Haal de slip die het dichtst bij de borstkas van het slachtoffer is onder de aangedane arm door en leg deze op de gezonde schouder, dus niet aan de zijde van de aangedane arm.
  • De andere slip leg je achter de nek van het slachtoffer langs vanaf de aangedane zijde.
  • Knoop nu beide slips aan elkaar met behulp van een platte knoop. Zorg ervoor dat de knoop onder ter hoogte van het oor aandoe gezonde zijde uitkomt en niet achter in de nek, dit is namelijk niet comfortabel. De mitella moet zodanig worden aangelegd dat de hand hoger ligt dan de elleboog. Komt deze niet goed uit, maak dan de knoop los en leg de mitella opnieuw aan.
  • De basis van de mitella is nu aangelegd. De vingers mogen tot het laatste kootje uitsteken uit de doek, positioneer deze.
  • Vouw vervolgens de stompe punt aan de zijde van de elleboog dubbel en leg deze vast met een sluitspeld of een stukje kleefpleister.

Bij verwondingen aan de vingers of hand kan de mitella eventueel nog een keer extra worden dubbel gevouwen, om te voorkomen dat de hand lager dan de elleboog hangt.