Barstwonden of crushwonden

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Barstwonden of crushwonden ontstaan als de huid geplet wordt tussen een hard voorwerp en de onderliggende structuren zoals bijvoorbeeld bot. Deze wonden worden nog al eens gezien bij een klap tegen het hoofd, waarbij de huid barst op de botrand onder de wenkbrauwen. Door de klap is er kneuzing van het onderhuidse weefsel en soms ontstaan er ook bloeduitstortingen. De wondranden van een barstwond kunnen grillig zijn en soms is de wond behoorlijk diep.

Crushwonden worden ook gezien bij beknelling van een lichaamsdeel, bijvoorbeeld wanneer een vinger klem heeft gezeten tussen een deur of wanneer iets zwaars op een teen gevallen is. Door de druk wordt de vinger of teen als het ware geplet, waarbij de druk in de vinger zo hoog wordt dat het onderhuidse weefsel door de huid naar buiten geperst wordt. Vaak is er niet alleen schade aan het weefsel, maar kunnen er ook botbreuken optreden. Soms treedt er ook een bloeduitstorting onder de nagel op en kan de nagel los komen te liggen.

Bij beknelling van grotere delen van het lichaam, zoals een arm, been, borstkas of het onderlichaam kunnen ernstige crushletsels ontstaan, waarbij er veel schade is aan spieren, bloedvaten en zenuwen. Zie verder: beknelling.

Eerste Hulp

Barstwonden hebben vaak grillige wondranden en moeten soms een arts worden bijgewerkt om ze mooi te hechten.

Crushwonden en crushletsels van vingers of tenen moeten door een arts gezien worden omdat er soms veel schade is aan onderliggende weefsels en het bot.