}}
De definitie van '''verdrinking''' is het hebben van [[ademhalingsproblemen]] als gevolg van gehele of gedeeltelijke onderdompeling in een vloeistof. <ref name="ehwater">Eerste Hulp bij Waterongevallen, H. van der Pols (Het Oranje Kruis 2007) ISBN 978-900692096-3</ref> Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 400-600 mensen door verdrinking. Ruim 7000 raken te water en worden tijdig gered. Verdrinking vindt met name plaats in buitenwateren, rivieren, meren en plassen. Ongeveer 7 mensen verdrinken in een openbaar zwembad.
Preventie van verdrinking is essentieel. Met name jonge kinderen beseffen de gevaren van het water niet en moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden. Daarnaast is het dragen van een reddingsvest een goede bescherming. In bepaalde groepen is er een verhoogd risico op verdrinking, als gevolg van watersport, door onvermogen om te zwemmen, door het optreden van [[bewustzijnsverlies]] door ziekte of door [[vergiftigingen]].
Zie ook: [[Reanimatie van een drenkelingdrenkelingen]]
===Primaire verdrinking===
===Secundaire verdrinking===
Secundaire verdrinking ontstaat als het slachtoffer eerst het bewustzijn verliest en vervolgens pas wordt ondergedompeld. Er is dan sprake van een andere oorzaak van het bewustzijnsverlies.Deze term mag echter nadrukkelijk niet verward worden met [[secondary drowning]]
Het bewustzijnsverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
====Verdrinking in zout water====
Bij verdrinking in ''zout water'' wordt als gevolg van de samenstelling van het zeewater vocht vanuit de [[bloedvaten]] in de longen getrokken. Hierdoor komt vocht in de longen en ontstaat [[longoedeem]]. Door verplaatsing van vocht uit de bloedbaan naar de longen neemt het bloedvolume af, waardoor [[hypovolemische shock]] ontstaat. Door steeds verder vorderende [[shock]], toename van de hartfrequentie en uitputting van het hart zal na enige tijd een [[hartstilstand]] ontstaan.
Voor de eerste hulp is verdrinking in zoet of zout water niet relevant.
==Eerste Hulp aan een drenkeling==
Een drenkeling met [[onderkoeling]] moet horizontaal uit het water gehaald worden. Iedere beweging kan zorgen dat afgekoeld bloed zich verder in het lichaam verplaatst en verdere afkoeling en hartritmestoornissen veroorzaakt. Daarnaast is er sprake van hydrostatisch drukverval, waarbij de waterdruk vanbuiten af op het lichaam wegvalt en de bloeddruk daalt snel. Dit wordt voorkomen door horizontale redding. Indien een slachtoffer bewusteloos is heeft beademing prioriteit en is horizontale redding van ondergeschikt belang.
Tijdens redding van een drenkeling kan de zogenaamde '''reddingscollaps''' optreden, waarbij het slachtoffer bij het zien van zijn redders het [[bewustzijn]] verliest. Dit kan zowel optreden voor, tijdens en na de redding. Een reddingscollaps treedt op als gevolg van het wegvallen van de adrenaline-spiegel. Bij een slachtoffer in nood maakt het lichaam veel adrenaline aan, wat zorgt dat het slachtoffer een snelle hartslag krijgt en de bloeddruk stijgt. Wanneer de drenkeling merkt dat zijn redding nabij is, daalt de adrenaline spiegel en kan hij door de daling van de bloeddruk het bewustzijn verliezen. Wanneer dit in het water gebeurt bestaat het risico dat hij alsnog 'kopje onder' gaat.
==Na redding==
Ieder In principe moet ieder slachtoffer van verdrinking moet naar door een arts gezien worden. Als het slachtoffer ABCDE-instabiel geweest is, of aangeeft zich verslikt te hebben in het [[ziekenhuis]] water is transport per [[ambulance]]aan te raden. In andere gevallen kan via de dienstdoend huisarts gekeken worden of er noodzaak is. Er kunnen Dit is belangrijk, omdat in de eerste uren en dagen na een verdrinking waarbij water in de [[longen]] terecht gekomen is levensgevaarlijke complicaties kunnen optreden.
====Secondary drowning====
Secondary drowning, of 'late verdrinking' ontstaat enige uren na redding, nadat het slachtoffer in eerste instantie verdronken was.
Water in de longen leidt tot irritatie aan de longblaasjes en er ontstaat vaak een een ernstige ontstekingsreactie. Veranderingen in de longblaasjes en kleine bronchiën zorgen voor stugheid en samenvallen van longblaasjes, wat de ademhaling bemoeilijkt. Door schade aan de cellen komen eiwitten vrij, die bij ademhaling zorgen voor een schuimend effect. Het slachtoffer hoest wittig of rozig schuim op en wordt steeds benauwder.
====Verslikkingslongontsteking====
Een andere mogelijk gevaarlijke complicatie is de [[aspiratiepneumonie]] (verslikkingslongontsteking). In tegenstelling tot secundary drowning gaat het hier om een '''bacteriële''' infectie (en geen '''steriele''' ontsteking, d.w.z. een ontsteking zonder bacterie) die het slachtoffer heeft opgelopen uit het water, nadat deze water in de longen heeft gekregen. In tegenstelling tot de verwachting is er nog geen duidelijk verband gevonden tussen het optreden van deze bacteriële longontsteking en de verontreinigingsgraad van het water. Ook vanuit een 'schoon' zwembad kan men een aspiratiepneumonie oplopen. Ook het standaard gebruiken van antibiotica bij drenkelingen ter voorkoming van de longontsteking staat nog sterk ter discussie.
====Ontregeling van organen====
Als gevolg van [[zuurstoftekort]] in weefsels en organen kunnen giftige stoffen vrijkomen in de bloedbaan. Deze stoffen zoals zuren en andere afvalstoffen ontstaan bij zuurstoftekort in de cellen en kunnen ernstige schade aan de nieren (nierinsufficientie) en hersenen ontstaan. De hersenen kunnen opzwellen (hersenoedeem) waardoor opnieuw zuurstoftekort optreedt en uitvalsverschijnselen ontstaan. Ook wordt het hart gevoeliger voor [[hartritmestoornissen]].
Met dank aan: http://www.verdrinking.nl
==Bronvermelding==
Voor deze pagina werd onder andere gebruik gemaakt van de volgende bronnen:<ref name="ehwater"/><ref name="verdrinking">[http://www.verdrinking.nl Verdrinking.nl]</ref>
<references/>
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Waterongevallen]]