Watervergiftiging

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Een minder bekende vorm van een vergiftiging is de watervergiftiging of waterintoxicatie die enkele jaren geleden in het nieuws kwam toen bij een studentenvereniging tijdens een ontgroening een student overleed als gevolg van het drinken van liters water. Overmatig drinken van puur leidingwater leidt tot afname van de concentratie (verdunning) van de mineralen in het bloed, waardoor onder andere levensbedreigende hartritmestoornissen kunnen optreden.

Bij baby's wordt soms een watervergiftiging gezien als zij bij diarree onjuist bereide rehydratiedranken krijgen. Gebruik voor kinderen altijd Kinder ORS. De symptomen van een watervergiftiging zijn onder andere spierkrampen, spierzwakte, een lage bloeddruk (hypotensie), hartritmestoornissen en bij ernstige vergiftigingen bewustzijnsstoornissen. Er kan een ademstilstand optreden. De Eerste Hulp bij watervergiftigingen bestaat uit het alarmeren van professionele hulpverleners en de vitale functies bewaken en zonodig stoornissen in de vitale functies behandelen.