Waterongevallen

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 22 sep 2011 om 16:22

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: In aanbouw. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Nederland is een echt waterland. We hebben vele rivieren, sloten, meren en plassen en een groot deel van onze landsgrenzen zijn aan zee gelegen. Waterongevallen of 'te water raken' komen met regelmaat voor in ons land. Om die reden leren de meeste Nederlandse kinderen al op jonge leeftijd om te zwemmen en wat te doen als je onverhoopt te water raakt. Ondanks vele maatregelen is verdrinking is verdrinking doodsoorzaak nummer drie onder kinderen van 1 tot 4 jaar.

Er zijn vele manieren om te water te raken of om op of in het water in de problemen te komen. Kinderen vallen per ongeluk in het water, men slaat van een boot af of de boot slaat om, men geraakt tijdens het zwemmen te ver van de kust af of men probeert zichzelf doormiddel van verdrinking van het leven te beroven. Daarnaast kan men ook bij een auto-ongeval of na een sprong van hoogte in het water terecht komen, waarbij er vaak nog andere ernstige letsels zijn die de situatie kunnen verergeren.

Helaas komt het ook met regelmaat voor dat mensen van een hoge brug of kade in ondiep water springen en daarbij letsel aan de wervelkolom oplopen. Wanneer een bewusteloze te water raakt of het slachtoffer in het water bewusteloos raakt kan hij niet langer zwemmen en zichzelf redden en zal hij verdrinken indien niet snel wordt ingegrepen.

Drenkelingen

Een drenkeling is iemand die per ongeluk te water is geraakt en niet langer in staat is om zichzelf boven water te houden. Dat kan komen doordat hij niet kan zwemmen, maar ook door uitputting of door andere letsels die het zwemmen onmogelijk maken. Een drenkeling staat op het punt te verdrinken of is reeds verdronken.

Lees meer: Reanimatie van drenkelingen

==Verdrinking Verdrinking is het ontstaan van stoornissen in de vitale functies als gevolg van onderdompeling in een vloeistof.

Lees meer op de pagina over: Verdrinking.

Onderkoeling

Val van hoogte in ondiep water

Reddingstechnieken

Voor dit onderwerp en de bijbehorende pagina's zoeken wij iemand die bij de Reddingsbrigade actief is.