Triple Airway Maneuver

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: In opbouw. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De Triple Airway Maneuver is een handeling om de Airway of luchtwegen vrij te maken. Deze handeling is een combinatie van de jaw thrust, het naar achteren kantelen van het hoofd en het openen van de mond. Hierdoor wordt de luchtweg zo optimaal mogelijk vrijgemaakt. Omdat bij deze handeling het hoofd naar achteren gekanteld wordt is deze handeling nooit uitgevoerd bij slachtoffers die een ongeval hebben doorgemaakt en dus een verdenking hebben op letsel van de nekwervelkolom.

De Triple Airway Maneuver omvat de volgende handelingen om de luchtweg vrij te maken:

  1. Het licht naar achteren kantelen van het hoofd en nek, zonder deze te overstrekken
  2. Het optillen van de kaak zoals dat bij de jaw thrust gedaan wordt
  3. Het openen van de mond

De Triple Airway Maneuver wordt nooit uitgevoerd bij slachtoffers na een ongeval waarbij een verdenking op letsel van de nekwervelkolom bestaat! Men kan dan de trauma jaw thrust uitvoeren.

Uitvoering van de Triple Airway Maneuver

  • Ga achter het hoofd van het slachtoffer zitten, stevig op beide knieën.
  • Plaats de handen langs de kaken van het slachtoffer, waarbij de duim zich op de wang bevindt en de overige langs de kaaklijn, waarbij de ringvinger zich net onder het kaakkopje bevindt.
  • Kantel het hoofd licht naar achteren, zonder hierbij de nek te overstrekken. Zorg ervoor dat het hoofd zich in de Sniffing Position bevindt.
  • Til de kaak voorzichtig omhoog, zodat de zogenaamde 'centenbak' ontstaat.
  • Open tevens de mond.
  • Beoordeel of de Airway vrij is en controleer de ademhaling (Breathing).
  • Indien de luchtweg niet vrij wordt, voer de handelingen opnieuw uit en overweeg vervolgens of er een andere oorzaak kan zijn van een luchtwegobstructie of bedreigde luchtweg.