Trauma: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Regel 9: Regel 9:
  
  
'''Trauma''' is een veelgebruikt definitie die meerdere betekenissen heeft. Op deze wiki gebruiken we de term trauma voor 'iedere kracht die op het lichaam heeft ongemerkt'. Dat is een breed begrip, wat kan betekenen dat iemand zijn enkel heeft [[verstuikt]], maar ook dat iemand van hoogte gevallen is of door een auto is aangereden. Ieder trauma kent zijn eigen [[ongevalsmechanisme]] en kan leiden tot zeer diverse letsels.
+
'''Trauma''' is een veelgebruikt definitie die meerdere betekenissen heeft.  
 +
 
 +
'''Trauma''' in de Eerste Hulp: in de eerstehulp wordt de term trauma gebruikt voor een ongeval, waarbij een kracht van buitenaf op het lichaam heeft ingewerkt. Er is dus sprake van een fysiek trauma, waarbij de overdracht van energie letsel in het lichaam veroorzaakt. Trauma is in die zin een breed begrip, het kan betekenen dat er sprake is van een verstapping waardoor de enkel verstuikt is geraakt (een laagenergetisch trauma), maar ook een val van hoogte, auto versus boom met hoge snelheid of een aanrijding van een voetganger met een vrachtwagen (allen [[hoogenergetisch trauma]]). Bij een ongeval is het [[ongevalsmechanisme]] erg belangrijk, dit bepaalt hoe de energie overdracht heeft plaatsgevonden en welke letsels er (te verwachten) zijn.
  
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Trauma]]
 
[[Categorie:Woordenlijst]][[Categorie:Trauma]]

Huidige versie van 2 apr 2012 om 18:35

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Trauma is een veelgebruikt definitie die meerdere betekenissen heeft.

Trauma in de Eerste Hulp: in de eerstehulp wordt de term trauma gebruikt voor een ongeval, waarbij een kracht van buitenaf op het lichaam heeft ingewerkt. Er is dus sprake van een fysiek trauma, waarbij de overdracht van energie letsel in het lichaam veroorzaakt. Trauma is in die zin een breed begrip, het kan betekenen dat er sprake is van een verstapping waardoor de enkel verstuikt is geraakt (een laagenergetisch trauma), maar ook een val van hoogte, auto versus boom met hoge snelheid of een aanrijding van een voetganger met een vrachtwagen (allen hoogenergetisch trauma). Bij een ongeval is het ongevalsmechanisme erg belangrijk, dit bepaalt hoe de energie overdracht heeft plaatsgevonden en welke letsels er (te verwachten) zijn.