Subcutaan emfyseem

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Arenda / Co-auteur: [[]] / Niveau: Expert / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Subcutaan emfyseem of onderhuidse lucht wordt soms gezien bij beschadiging van de luchtwegen of longen. Als gevolg van een abnormale opening aan de buitenzijde van het strottenhoofd (larynx), de luchtpijp (trachea) of de longen lekt lucht weg naar de onderhuidse weefsels. Hierdoor zwelt de huid op en kan men een soort 'knisperen' voelen onder de huid als teken van lucht tussen de weefsels.

Subcutaan emfyseem kan onder andere optreden bij:

Afhankelijk van de plaats waar de lucht de luchtwegen heeft verlaten is er zwelling van de hals (bij strottenhoofd of luchtpijp) of van de borstkas.

Subcutaan emfyseem is een symptoom van een (ernstige) aandoening aan de luchtwegen en/of longen, het is geen aandoening op zich. Zeker wanneer het ontstaan is na een ongeval is het een teken dat er snel professionele hulp noodzakelijk is.

De behandeling van subcutaan emfyseem is het behandelen van de onderliggende aandoening. De lucht onder het huidoppervlak verdwijnt doorgaans vanzelf, omdat de lucht door de weefsels wordt opgenomen.