Steunverband om de knie: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
k (Pim heeft pagina Drukverband om de knie hernoemd naar Steunverband om de knie)
Regel 9: Regel 9:
  
  
Het '''kniedrukverband''' ofwel '''drukverband om de knie''' is een verband uit de groep [[drukverband]]en en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een [[kneuzing]] of [[verstuiking]] van de knie. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige [[actieve bloeding]] aan de knie, door eerst een [[snelverband]] op de wond te leggen en vervolgens daarover een drukverband.
+
Het '''kniedrukverband''' ofwel '''steunverband om de knie''' is een verband uit de groep [[steunverband]]en en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een [[kneuzing]] of [[verstuiking]] van de knie. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige [[actieve bloeding]] aan de knie, door eerst een [[snelverband]] op de wond te leggen en vervolgens daarover een drukverband.
  
 
====Indicaties====
 
====Indicaties====
Regel 17: Regel 17:
  
 
====Benodigdheden====
 
====Benodigdheden====
* [[Synthetische watten]]
 
 
* [[Ideaalzwachtel]] (6,8, of 10cm)
 
* [[Ideaalzwachtel]] (6,8, of 10cm)
 
* [[Kleefpleister]]
 
* [[Kleefpleister]]
 +
 +
In de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016<ref>Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016, Het Oranje Kruis en Het Nederlandse Rode Kruis, https://www.ehbo.nl/fileadmin/assets-hetoranjekruis/documents/Nieuws/Richtlijnen/Nederlandse_Eerste_Hulp_Richtlijnen_2016_DEFINITIEF.pdf</ref> is de term drukverband vervangen door [[steunverband]] en wordt niet langer gebruik gemaakt van [[syntethische watten]] bij het aanleggen van een steunverband.
  
 
====Zwachteltechnieken====
 
====Zwachteltechnieken====
Regel 38: Regel 39:
  
 
Lees ook de pagina's over [[Letsels van het bewegingsapparaat]] en [[Algemene verbandtechnieken]].
 
Lees ook de pagina's over [[Letsels van het bewegingsapparaat]] en [[Algemene verbandtechnieken]].
 +
 +
==Referenties==
 +
<references/>
  
 
[[Categorie:Verbandleer]]
 
[[Categorie:Verbandleer]]

Versie van 8 mrt 2017 om 13:22

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Het kniedrukverband ofwel steunverband om de knie is een verband uit de groep steunverbanden en heeft als belangrijkste functie het geven van rust en steun bij een kneuzing of verstuiking van de knie. Het kan ook gebruikt worden bij een ernstige actieve bloeding aan de knie, door eerst een snelverband op de wond te leggen en vervolgens daarover een drukverband.

Indicaties

Benodigdheden

In de Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016[1] is de term drukverband vervangen door steunverband en wordt niet langer gebruik gemaakt van syntethische watten bij het aanleggen van een steunverband.

Zwachteltechnieken

Bij het aanleggen van dit verband maakt men gebruik van de volgende zwachteltechnieken:

  • Circulaire slagen (bij begin van verband)
  • Spiraalslagen (in midden van verband)
  • Achtvormige slagen (over de knie)

Uitvoering

  • Verbind de knie in een licht gebogen stand.
  • Eerste slag met de watten komt een stuk onder de knie. Dit is een dubbele slag. Je zwachtelt nu 2/3 overlappend naar boven. Je eindigt een stuk boven de knie met een dubbele slag.
  • Laat 1-2 cm vrij van de watten en begin dan met de ideaalzwachtel. Kijk in de rol. Zwachtel onder lichte rek richting het hart. Laat aan het eind weer 1-2 cm watten vrij.
  • Zet het verband vast met kleefpleister.

Aandachtspunten

Kijk in de rol tijdens het aanleggen van het verband. Zet lichte rek op de ideaalzwachtel tijdens het afrollen, probeer de rek goed te verdelen over het verband. Controleer of het verband niet te strak zit, door te vragen naar tintellingen of een koud gevoel in de vingers. Test eventueel de capillary refill in de tenen, deze mag niet vertraagd zijn na het aanleggen van het verband.


Lees ook de pagina's over Letsels van het bewegingsapparaat en Algemene verbandtechnieken.

Referenties

  1. Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp 2016, Het Oranje Kruis en Het Nederlandse Rode Kruis, https://www.ehbo.nl/fileadmin/assets-hetoranjekruis/documents/Nieuws/Richtlijnen/Nederlandse_Eerste_Hulp_Richtlijnen_2016_DEFINITIEF.pdf