Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Exposure and secondary survey

614 bytes toegevoegd, 29 feb 2012 22:32
Toevoegingen artikel onderkoeling.
===Voorkomen van onderkoeling===
Kijk of er verschijnselen zijn die passen bij [[Men onderscheid twee vormen van onderkoeling]]:* Rillen* Koude en 1) Lichte onderkoeling, met de klassieke kenmerken zoals rillen, het koud hebben, blauwe lippen, bleke huid.* Verminderd bewustzijn2) Ernstige onderkoeling, met verraderlijke kenmerken zoals bewusteloosheid, sufheid, willen slapenRealiseer je dat zelfs op een mooie dag iemand op een koude ondergrond snel afkoelt. Dek een ongevalsslachtoffer daarom altijd af met een [[reddingsdeken]] of een dikke jas. Een groot deel van de slachtoffers van een verkeersongeval komt (ook in de zomer) onderkoeld aan in het ziekenhuismoeheid, wat ernstige gevolgen kan NIET koud hebben. Zorg dus bij alle slachtoffers dat zij niet [[onderkoeld]] raken, chagrijnigheid.
Meet eventueel de Een beeld van ernstige onderkoeling kan erg lijken op [[lichaamstemperatuurdronkenschap]] met . Ingewikkelder wordt het wanneer het gaat om het veel voorkomende geval van een [[thermometer]]onderkoelde dronkeman, hetgeen erg veel voorkomt, aangezien dronken mensen aanzienlijk sneller onderkoeld raken.
Een tweede valkuil is de omgevingstemperatuur. Onthoud dat een ongevalsslachtoffer ook op een dag dat het buiten voor het gevoel erg warm is, alsnog onderkoeld kan raken. Het lichaam heeft immers temperatuur op de tweede plaats gezet, om plaats te maken voor het primair overleven van het ongevalsmechanisme. Zorg dus bij alle slachtoffers dat zij niet [[onderkoeld]] raken.
 
Onderkoeling is verder een gevaarlijk item bij ongevalsslachtoffer en kan indirect snel leiden tot de dood (lethal triad of death). Het is voorkomen van onderkoeling is dus erg belangrijk. Eventueel kun je de [[lichaamstemperatuur]] (Normaal: 36-37 graden) met een [[thermometer] nameten.
{| class="wikitable"
| Temperatuur <35C of >40C ||
|}
 
===Anamnese en SAMPLE===
Aanvullende informatie verzamelen is van groot belang. Je hebt informatie over de klachten van het slachtoffer nodig om je een beeld te kunnen vormen van zijn toestand, maar ook om later mee te geven aan de ambulance. [[SAMPLE]] is een belangrijke geheugensteun voor het verzamelen van essentiele informatie. Probeer deze informatie altijd te verzamelen, je weet immers niet of de toestand van eht slachtoffer veranderd waardoor hij deze informatie niet meer kan geven.
29
bewerkingen

Navigatiemenu