Cookies help us deliver our services. By using our services, you agree to our use of cookies.

Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Eerste Hulp bij Alcohol en Drugs

1.667 bytes toegevoegd, 14 sep 2011 09:49
geen bewerkingssamenvatting
* Stoornissen in de [[luchtwegen]] kunnen optreden als gevolg van [[bewusteloosheid]] en verslapping van de spieren bij gebruik van verdovende middelen, maar ook door braken en [[verslikking]] bij een verminderd bewustzijn. Hierdoor kan de luchtweg belemmerd raken en kan er acuut [[zuurstoftekort]] optreden.
* Stoornissen in de [[ademhaling]] kunnen optreden als gevolg van de remmende of stimulerende invloed die sommige drugs hebben op de hersenen en het ademcentrum. Dit kan bij remming leiden tot [[hypoventilatie]] (oppervlakkig) ademen, een trage of onregelmatige ademhaling.
* Stoornissen in de [[circulatie]] worden soms gezien als gevolg van overmatige stimulatie van het hart, waardoor de [[hartfrequentie]] fors toeneemt en het hart niet langer in staat is om een goede [[circulatie]] in stand te houden. Soms treden bij gebruik van stimulerende middelen ook [[hartkloppingen]] of ernstige [[hartritmestoornissen]] op.
* Als gevolg van prikkeling van de [[hersenen]] kan een [[epileptische aanval]] of [[insult]] optreden.
 
* Als gevolg van veranderingen in de energie huishouding in het lichaam kan de lichaamstemperatuur toenemen of juist dalen en bestaat er het risico op [[oververhitting]] ([[hyperthermie]]) of juist [[onderkoeling]] ([[hypothermie]]). Oververhitting treedt met name op bij de stimulerende middelen en kan tot levensbedreigende situaties leiden, zoals [[hitteberoerte]], waarbij ook sprake is van stoornissen in het [[bewustzijn]] en de [[vitale functies]]. Bij de verdovende middelen en bij slachtoffers die [[bewusteloos]] zijn als gevolg van alcohol- of druggebruik wordt ook [[onderkoeling]] gezien, wat ernstige gevolgen kan hebben indien niet tijdig wordt ingegrepen.
* Veel drugs en ook alcohol geven stoornissen en irritatie van het [[maag-darmstelsel]] met misselijkheid en braken als gevolg. Met name bij bewustzijnsstoornissen is het risico op braken en [[aspiratie]] verhoogd.
* Het gedrag kan ernstig verstoord zijn, waardoor het slachtoffer niet alleen een gevaar voor zichzelf is, maar ook een risico vormt voor omstanders en hulpverleners. Er kan een [[acute opwindingstoestand]] (ook wel [[opwindingsdelier]] genoemd) optreden, waarbij het slachtoffer totaal ontremd is en agressief kan zijn. Daarnaast kunnen sommige middelen aanleiding geven tot een [[acute psychose]], waarbij er [[hallucinaties]] en [[wanen]] kunnen optreden]].
 
* Vaak is er bij overdosering of als gevolg van de drugs een gevoel van algeheel onbehagen, ook wel algehele malaise genoemd.
* Met name de stimulerende middelen geven spierkrampen en pijn in de spieren. Soms uit zich dit in tandenknarsen of een [[kaakklem]]. De spieren voelen hard en gespannen aan. Soms veranderd ook het looppatroon, dit ziet er houterig uit.
* Veel drugs geven vernaderingen in het zien, zoals dubbelzien of wazig zien. De pupillen kunnen vergroot ([[mydriasis]]) of vernauwd ([[myosis]] zijn. Een verschil in pupilgrootte ([[anisocorie]]) past niet bij drugsgebruik en is een alarmsymptoom voor [[hoofd-hersenletsel]].
==Eerste Hulp bij Alcohol en Drugs, algemeen==
Schakel laagdrempelig [[professionele hulp]] in. Overmatig alcohol- en druggebruik kan leiden tot ernstige gezondheidsverstoringen en bij niet adequaat ingrijpen zelfs tot de dood!
 
====Melding aan ambulance====
Een goede melding aan de [[professionele hulp]] is van belang. Zorg dat er duidelijk wordt aangegeven dat het om een drugsincident gaat, zodat de ambulancedienst daar op voorbereid is. Laat in de melding in ieder geval de volgende items aan bod komen:
* De naam en functie van de melder en het niveau van de hulpverlening dat aanwezig is
* Gegevens van het slachtoffer: leeftijd, geslacht
* De exacte locatie waar het slachtoffer zich bevind, hoe deze te bereiken is en of de ambulance wordt opgewacht
* Actuele toestand van het slachtoffer: [[ABCDE]]
* Vermeld om welke drugs het mogelijk gaat en of er sprake is van gecombineerd drugsgebruik
* Het telefoonnummer waarop de hulpverlening ter plaatse bereikbaar is

Navigatiemenu