Slangenbeten

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 22 sep 2011 om 13:54

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner/Gevorderd / Paginastatus: Niet gestart. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


De adder. Bron: Wikipedia [1].


Slangenbeten zijn in Nederland relatief zeldzaam omdat we in ons land relatief weinig inheemse slangensoorten kennen. In Nederland kennen we drie soorten slangen, namelijk de gladde slang, ringslang en adder, waarvan alleen de laatste giftig is na een beet. Soms worden echter ook andere uitheemse slangen gesignaleerd, deze worden gehouden als hobby of verblijven in een slangenhuis waar zij tentoongesteld worden. Sommige van deze slangen kunnen giftig zijn, zeker wanneer zij niet van het gif ontdaan zijn.

Een slangenbeet kenmerkt zich door pijn rond de beetplaats, waar vaak ook (twee) kleine wonden te zien zijn. Er treedt (forse) zwelling en roodheid op. Hevige pijn kan een teken zijn van een beet door een giftige slang, er kunnen dan ook stoornissen in de vitale functies, spierkrampen, misselijkheid, braken en andere stoornissen optreden. Soms treedt een anafylactische reactie op. Vanwege het kleinere gewicht van kinderen kan een slangenbeet eerder tot ernstige gevolgen leiden bij een kind.

De eerste hulp bij slangenbeten beperkt zich met name tot het snel alarmeren en het beperken van de inwerking van het gif. Het slachtoffer moet snel naar het ziekenhuis voor verdere behandeling en (indien beschikbaar) het krijgen van antigif. De eerste hulp mag verdere behandeling niet vertragen.

  • Probeer na te gaan om welke slangensoort het gaat. Probeer kenmerken van de slang te onthouden en geef deze informatie door aan de 112-meldkamer en professionele hulpverleners.
  • Probeer de inwerking van het gif te voorkomen. Laat het slachtoffer zo min mogelijk bewegen, beweging kan zorgen voor een verdere verspreiding van het gif via de bloedbaan. Het aangedane lichaamsdeel moet onbeweeglijk gehouden worden
  • Het aanleggen van een knevel of tourniquet wordt afgeraden omdat dit kan leiden tot ernstige schade aan de weefsels, spieren en zenuwen.
  • Verwijder sierraden en ringen van het aangedane lichaamsdeel, er kan immers flinke zwelling optreden.
  • Uitzuigen kan de inwerking en verspreiding van het gif beperken. Gebruik nooit de mond om uit te zuigen, het gif kan dan ook bij de hulpverlener schade aanrichten. Gebruik een uitzuigpompje of Aspivenin.

Lees meer over slangen in Nederland op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Slangen_in_het_Nederlandse_taalgebied.