Sellick manoeuvre

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Pim (Overleg | bijdragen) op 19 jan 2012 om 20:23

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Voorbehouden of risicovolle handeling
Deze vaardigheid valt onder de voorbehouden of risicovolle handelingen. Deze valt niet binnen de standaard vaardigheden van de Eerste Hulp.

De Sellick manoeuvre ook bekend als Cricoïd druk is een handeling die door professionele hulpverleners gebruikt wordt om te voorkomen dat bij beademen met een masker en beademingsballon lucht in de maag geblazen wordt en dat het bewusteloze slachtoffer gaat braken. Tevens wordt deze handeling gebruikt om bij intubatie beter zicht te krijgen op de stembanden en trachea.

In de Eerste Hulp wordt de Sellick manoeuvre gebruikt bij waterongevallen om bij bewusteloze drenkelingen te voorkomen dat water en braaksel vanuit de maag de longen in gaat en dat er aspiratie op treedt. Dit is echter wel een vaardigheid die speciaal aangeleerd moet zijn aan de eerstehulpverlener in een aparte cursus.

De cricoidring is de enige volledig ronde structuur aan het begin van de luchtpijp, alle overige kraakbeen ringen lager in de luchtpijp zijn hoefijzervormig en aan de achterzijde open. Door de cricoidring in de richting van de wervelkolom te duwen wordt de slokdarm tussen de cricoidring en de zesde nekwervel dichtgedrukt.

De Sellick manoeuvre wordt niet uitgevoerd indien er een verdenking bestaat op wervelletsel en ernstige verwondingen in de hals. Daarnaast mag deze handeling niet worden uitgevoerd als het slachtoffer actief aan het braken is, dit kan namelijk ernstige schade aan de slokdarm veroorzaken.

Uitvoering

  • Voel voorzichtig met twee vingers in de hals naar het ringkraakbeen (cricoid). Deze is te vinden onder de adamsappel en is een ronde gladde ring die het strottenhoofd verbind met de luchtpijp.
  • Leg een hand onder de nek en plaats de duim en ring en wijsvinger op de ring en oefen matige druk uit op de ring.