Kleine letsels bij Kinderen

Uit Eerste Hulp Wiki
Versie door Ehbozwolle (Overleg | bijdragen) op 22 feb 2012 om 17:56 (Blauwe plek)

Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur: Ehbozwolle / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Beginner / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Ehbozwolle. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?


Doel van deze pagina

Deze pagina is bedoelt voor de beginnende eerste hulpverlener welke graag wat meer informatie wil gericht op de kleinere letsels welke elk kind wel eens gehad heeft. Voor zover het mogelijk is zal ik per letsel verwijzen naar de betreffende pagina en alleen de leeftijdsgebonden behandel adviezen schrijven. Graag wijs ik u er op dat hoewel er gesproken wordt over leeftijd, dit geen vast gegeven is. ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen manier. Als een kind bijvoorbeeld groter is dan leeftijdsgenoten, zal u een hoger leeftijds advies kunnen volgen. bekijk dus goed wat er voor het kind dat behandelt wordt van toepassing is.

intro

Ieder kind raakt wel eens gewond. Dat kan een schaafwond zijn, een snijwond of een blauwe plek. ook kan het kind zich makkelijk verslikken in een snoepje of een kraaltje in zijn neus stoppen. Zo zijn er nog wel meer dingen te bedenken die op en om het huis kunnen gebeuren. Een ongelukje zit in een klein hoekje. We beginnen deze pagina met de eenvoudige letsels die op en om het huis gebeuren. Daarna beschrijf ik de letsels die wat meer handelingen nodig hebben. mogelijk is beperkt medisch advies nodig. Als laatste beschrijf ik de uitgebreidere letsels waar zonder twijfel medisch advies noodzakelijk is.


Eenvoudige letsels bij Kinderen

Schaafwond

Oorzaak

Een schaafwond krijgen kinderen meestal van vallen op de grond. De oppervlakte van de huid is kapot en bestaat eigenlijk uit allemaal kleine wondjes. Er is geen bloed te zien en de wondjes zijn niet diep. Uitzondering hierop is dat na verloop van tijd wel bloed zichtbaar kan worden.

Behandeling

De schaafwond goed schoonmaken. Vooral wanneer het buiten is onstaan kan er veel zand en vuil in de wond zitten. Dit moet er allemaal uit. Een kind zal dit niet leuk vinden. Afhankelijk van het kind kan je er een pleister op doen(om te troosten), maar het is beter om de wond niet af te dekken. Is de schaafwond wat dieper, dan wond ontsmetten en afdekken met pleister of gaasje.

Opmerkingen/uitzonderingen

Vooral bij jongere kinderen kunnen schaafwonden snel een groot deel van het lichaam betreffen. Mocht een kind grote schaafwonden hebben, dan kan overleg met de huisarts verstandig zijn. Ook bij twijfel bellen met de huisarts. De assistente kan u vast verder helpen.


Snijwond

Oorzaak

De meest voorkomende is natuurlijk de papiersnede. maar ook aan een schaar kun je je snijden. verder hebben we nog glas, scherpe stenen en zelfs het mesje om het brood mee te smeren.

Behandeling

bekijk de wond goed om te zien of er nog wat in zit. Vooral bij glas en steentjes kan er nog wat in de wond zitten. spoel de wond schoon. Ontsmet de wond en verbind deze met pleister of gaasje mocht het met pleisers niet lukken. Houd rekening er mee dat kinderen niet graag mee werken als ze een wondje hebt. Laat ze zoveel mogelijk zelf doen. forceer geen dingen.

Opmerkingen/uitzonderingen

Er dient extra aandacht te zijn bij snijwonden groter dan 1 á 2cm. Vooral wanneer deze wonden wat dieper zijn, zal het bloeden moeilijk te stelpen zijn. mogelijk is telefonisch overleg met de huisarts raadzaam.


====Blauwe plek====

oorzaak

kinderen stoten zich vaak genoeg. Meestal komt er op die plek na verloop van tijd een blauwe plek. de behandeling is gericht op de oorzak van deze blauwe plek.

Behandeling
Koelen, koelen, koelen. Heeft een kind zich gestoten en onstaat er zwelling, dan koel je de zere plek minimaal 10 minuten. Dit verminderd de bloeduitstorting en dus uiteindelijk de blauwe plek. laat een kind zelf aangeven wat hij wil. de meeste kinderen vinden blauwe plekken niet erg. Een troostend gebaar is in de meeste gevallen al voldoende.

opmerkingen

Informeer bij het kind hoe hij aan de zere plek komt. Mogelijk is het kind ergens op gevallen wat een aanwijzing kan zijn voor verder letsel. ook als een kind het aangedane deel van het lichaam erg ontziet kan er meer aan de hand zijn.