Exposure and secondary survey: verschil tussen versies

Uit Eerste Hulp Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[gecontroleerde versie][gecontroleerde versie]
Regel 13: Regel 13:
 
* Koude en bleke huid
 
* Koude en bleke huid
 
* Verminderd bewustzijn, sufheid, willen slapen
 
* Verminderd bewustzijn, sufheid, willen slapen
Realiseer je dat zelfs op een mooie dag iemand op een koude ondergrond snel afkoelt. Dek een ongevalsslachtoffer daarom altijd af met een [[reddingsdeken]] of een dikke jas.
+
Realiseer je dat zelfs op een mooie dag iemand op een koude ondergrond snel afkoelt. Dek een ongevalsslachtoffer daarom altijd af met een [[reddingsdeken]] of een dikke jas. Een groot deel van de slachtoffers van een verkeersongeval komt (ook in de zomer) onderkoeld aan in het ziekenhuis, wat ernstige gevolgen kan hebben. Zorg dus bij alle slachtoffers dat zij niet [[onderkoeld]] raken.
  
 
Meet eventueel de [[lichaamstemperatuur]] met een [[thermometer]].
 
Meet eventueel de [[lichaamstemperatuur]] met een [[thermometer]].
Regel 40: Regel 40:
  
 
===Top-teen onderzoek===
 
===Top-teen onderzoek===
 +
 +
 +
===Externe links
 +
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B9vvCSm0EU9OYTUyZTIyOTgtNjlkMS00NmU2LWFhYWItNWU5MTEwNDllNGU2&hl=en&authkey=CMzvgqQJ&pli=1 - Studie naar hypothermie bij ongevalsslachtoffers tijdens (professionele) eerste hulp

Versie van 30 jun 2011 om 12:20

Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: {{{coauthor}}} / Niveau: Gevorderd / Paginastatus: Incompleet. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.

Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

Het laatste onderdeel van het ABCDE protocol is Exposure. In Exposure wordt de patient nauwkeurig onderzocht en worden andere letsels behandeld. Er wordt een anamnese afgenomen met SAMPLE. Afkoeling wordt voorkomen.

Voorkomen van onderkoeling

Kijk of er verschijnselen zijn die passen bij onderkoeling:

  • Rillen
  • Koude en bleke huid
  • Verminderd bewustzijn, sufheid, willen slapen

Realiseer je dat zelfs op een mooie dag iemand op een koude ondergrond snel afkoelt. Dek een ongevalsslachtoffer daarom altijd af met een reddingsdeken of een dikke jas. Een groot deel van de slachtoffers van een verkeersongeval komt (ook in de zomer) onderkoeld aan in het ziekenhuis, wat ernstige gevolgen kan hebben. Zorg dus bij alle slachtoffers dat zij niet onderkoeld raken.

Meet eventueel de lichaamstemperatuur met een thermometer.

Anamnese en SAMPLE

Aanvullende informatie verzamelen is van groot belang. Je hebt informatie over de klachten van het slachtoffer nodig om je een beeld te kunnen vormen van zijn toestand, maar ook om later mee te geven aan de ambulance. SAMPLE is een belangrijke geheugensteun voor het verzamelen van essentiele informatie. Probeer deze informatie altijd te verzamelen, je weet immers niet of de toestand van eht slachtoffer veranderd waardoor hij deze informatie niet meer kan geven.
Ook kan een uitgebreidere anamnese worden afgenomen.

SAMPLE Koptekst Koptekst
S Symptoms ‘Waar heeft u pijn? Hoe is de pijn? Heeft u nog andere klachten?’
A Allergies ‘Bent u ergens allergisch voor?’
M Medication ‘Gebruikt u medicatie of heeft u onlangs nog medicatie gebruikt?’
P Past Illness ‘Heeft u een ziekte of in het verleden een ziekte gehad?’
L Last Meal ‘Wanneer heeft u voor het laatst gedronken of gegeten? Hoeveel heeft u gedronken en wat heeft u gedronken/gegeten?’ ‘Heeft u alcohol of drugs gebruikt?’
E Events/Environment ‘Wat is er voorafgaand aan het ongeval gebeurd? Wat was het slachtoffer aan het doen voordat hij onwel werd?’

Top-teen onderzoek

===Externe links https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=0B9vvCSm0EU9OYTUyZTIyOTgtNjlkMS00NmU2LWFhYWItNWU5MTEwNDllNGU2&hl=en&authkey=CMzvgqQJ&pli=1 - Studie naar hypothermie bij ongevalsslachtoffers tijdens (professionele) eerste hulp